Drie of meer glazen alcohol per dag: vaker leverkanker
AMSTERDAM. Consumptie van drie of meer alcoholische dranken per dag verhoogt het risico op leverkanker.
Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (wkof.nl) woensdag publiceerde. In totaal zijn er 34 studies geanalyseerd met gegevens van 8.153.000 mensen. Voor het eerst is er meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol waarbij het risico op leverkanker toeneemt. Bijna een kwart van de nieuwe gevallen van leverkanker kan worden voorkomen door niet te drinken en een gezond gewicht te hebben.
Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld van 334 in 2004 naar 681 in 2014. Bijna 70 procent van de nieuwe gevallen van leverkanker betrof mannen. Leverkanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt en heeft de op één na slechtste overlevingskansen van alle kankersoorten. Het overlevingspercentage vijf jaar na diagnose is ongeveer 15 procent.
Voor het eerst is er meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol: ongeveer drie alcoholische dranken of meer per dag kan een oorzaak zijn van leverkanker, zo blijkt uit het WKOF-rapport. Mensen die zowel alcohol drinken als roken lopen het hoogste risico.
De onderzoekers benadrukken dat het risico op andere kankersoorten, waaronder borstkanker en slokdarmkanker, al bij een matige consumptie van alcohol toeneemt. Daarom blijft het advies om liever niet te drinken, en dit anders te beperken tot 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen.
Voor het eerst is er nu ook sterk bewijs dat overgewicht een oorzaak kan zijn van leverkanker. Er zijn nu officieel tien kankersoorten bekend die te maken hebben met overgewicht en obesitas, namelijk: darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze), eierstok-, galblaas-, prostaat- en nu ook leverkanker.
Daarnaast is er sterk bewijs gevonden dat koffie het risico op leverkanker kan verlagen. Eerder werd dit verband ook al in kaart gebracht bij baarmoederkanker.