Mantelzorg: Stel je kwetsbaar op en deel gevoelens van onmacht
CAPELLE A/D IJSSEL. „Wees op je werk open over de mantelzorg die je verleent. Stel je kwetsbaar op en vertel wat de situatie met je doet. Dit biedt ruimte om naar oplossingen te zoeken.”
Dat zegt Corrie Vroon in een reactie op het vandaag verschenen SCP-rapport ”Concurrentie tussen mantelzorg en betaald werk”. Vroon is productmanager mantelzorg en vrijwilligerszorg bij de Lelie zorggroep.
Werkende mantelzorgers zijn volgens het SCP-rapport vaker ziek dan niet-mantelzorgers.
Werken en mantelzorg verlenen is een lastige combinatie?
„Nee, dat hoeft niet. Werk kan er juist voor zorgen dat mantelzorgers het langer volhouden. Het zorgt voor een positieve input, mede dankzij de contacten met collega’s.”
Hoe komt het dat veel mantelzorgers desondanks overbelast zijn?
„Ze vinden het lastig om in een vroeg stadium toekomstgericht te denken en de zorg goed te coördineren. Toch is dit nodig, zeker als er sprake is van een langdurige situatie. Kijk met wie je de zorg kunt oppakken en geef concreet aan wat mensen kunnen betekenen. En zorg goed voor jezelf.”
Veel mantelzorgers blijven te lang in hun eentje doormodderen?
„Ja, dat is een valkuil. Begrijpelijk overigens. Ze willen het graag zelf doen, omdat er een hechte band is met degene die ze verzorgen.
Geef ook ruimte aan gevoelens van verdriet en onmacht. Stel je kwetsbaar op en deel wat je bezighoudt met mensen die je vertrouwt – privé, op het werk of binnen de kerk.”
Is het verstandig de werkgever in te lichten over de mantelzorgtaak?
„Ja, dan snappen leidinggevenden en collega’s waarom je soms ineens wegmoet om iets op te lossen of waarom je chagrijnig op je werk verschijnt.
Mensen schamen zich soms om te vertellen dat ze het moeilijkhebben, maar dat hoeft niet. Mijn ervaring is dat openheid ruimte biedt om naar oplossingen te zoeken. Op het werk én in de thuissituatie, waardoor een mantelzorger zijn accu kan opladen.”