Binnenland

VVD’er Offermanns krijgt 60 uur werkstraf

DEN HAAG. VVD’er Offermanns, voormalig burgemeester van het Limburgse Meerssen, is gisteren in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur. De aanklager had 120 uur tegen hem geëist. Van een andere VVD’er, De Kruif, is de hechtenis verlengd. Zij zit vast voor onder andere hennepteelt.

Redactie regio
13 March 2015 10:29Gewijzigd op 15 November 2020 17:21
VVD'er Offermanns krijgt 60 uur werkstraf voor het schenden vand er geheimhoudingsplicht. beeld ANP
VVD'er Offermanns krijgt 60 uur werkstraf voor het schenden vand er geheimhoudingsplicht. beeld ANP

Offermanns is volgens het gerechtshof in Den Haag medeplichtig aan het schenden van de geheimhoudingsplicht in een solli­citatieprocedure in 2012. Deze ging over het burgemeesterschap van Roermond. De VVD’er is vrijgesproken van de zwaardere beschuldiging van corruptie. Om van corruptie te kunnen spreken, is een tegenprestatie nodig. Maar dat partijgenoot Van Rey iets terug wilde van Offermanns voor het geven van de informatie, achtte het gerechtshof niet bewezen.

VVD’er Van Rey had Offermanns, kandidaat voor het burgemeesterschap, vertrouwelijke informatie over de procedure verstrekt. Het ging over de vragen die gesteld zouden worden en de gewenste antwoorden. Volgens het gerechtshof had Offermanns de informatie kunnen weigeren. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot 120 uur taakstraf.

Van Rey was in 2012 wethouder en adviseur van de sollicitatie­commissie. De politie kreeg lucht van het lek tijdens een onderzoek naar Van Rey. Offermanns trok zijn kandidatuur in nadat bekend was geworden dat hij verdachte was. De Roermondse politicus Van Rey staat zelf ook terecht voor corruptie. In zijn zaak wordt Offer­manns gehoord als getuige.

Meer VVD-politici zijn de laatste periode in opspraak. Ex-VVD-raadslid De Kruif uit Stichtse Vecht moet nog een week in de cel blijven zitten, besliste de raad­kamer van de rechtbank in Utrecht gisteren. De Kruif zit sinds drie weken vast als verdachte in een omvangrijk onderzoek naar hennep­teelt en witwassen.

Tijdens het maandenlange onderzoek naar de zaak is de telefoon van De Kruif getapt door de recherche. Via de tap ontdekte de politie dat zij informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht zou hebben gelekt aan een partijgenoot, die deze vervolgens weer doorspeelde aan een kandidaat voor de functie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer