Binnenland

„Het hele huis aanpassen, of niets”

APELDOORN. Ouderen die bij de gemeente aankloppen voor aanpassing van hun woning, krijgen te vaak nul op het rekest. Te vaak luidt de boodschap dat ze maar moeten verhuizen als ze niet meer uit de voeten kunnen in hun woning.

John Hermse
6 March 2015 21:55Gewijzigd op 15 November 2020 17:12
Beeld RD, Henk Visscher
Beeld RD, Henk Visscher

Dat berichtte de ouderenbond ANBO deze week op basis van onderzoek dat de bond heeft laten uitvoeren. Zo’n dertig gemeenten deden eraan mee. Bijna de helft van de gemeenten (47 procent) heeft strenge regels voor het beschikbaar stellen van geld voor een traplift of een nieuwe badkamer: dit is slechts bij uitzondering mogelijk. Ook heeft minder dan de helft van de ondervraagde gemeenten (46 procent) een bedrag opzijgezet om huizen van senioren aan te pakken.

Ouderen mogen dan wel te horen krijgen dat ze beter kunnen verkassen, volgens ANBO-directeur Liane den Haan zal dat niet meevallen. Zij verwijst naar cijfers van de Raad voor de leefomgeving waaruit blijkt dat er veel te weinig geschikte seniorenwoningen zijn. In 2013 was er al een tekort van 84.000. „Dat tekort neemt alleen maar toe”, voorspelt De Haan. „Al zouden senioren willen verhuizen, dan kunnen ze dat vaak niet eens.”

Andere woning

Corrie Elfring uit Muiderberg kan daarover meepraten. Ook zij kreeg van de gemeente te horen dat ze haar woning beter kon verruilen voor een geschikter onderkomen. „Maar dat is hier in het dorp erg moeilijk”, aldus Elfring. De vrouw van 87 stapte naar de gemeente met de vraag of ze een traplift kon krijgen. Ze kwam nauwelijks de trap meer op nadat haar dokter de medicatie voor haar pijnlijke rug had teruggeschroefd. „Ik kon bijna niet meer boven komen. Maar ik slaap daar wel en ik mag in mijn werkkamer ook graag met mijn naaimachine prutsen.”

Van de gemeente kreeg ze te horen dat er veel meer aan haar woning moest gebeuren: drempels moesten eruit en voor het huis moesten de stoepjes plaatsmaken voor een helling.

Dat vond Elfring allemaal veel te ver gaan. „Iemand van zestig kan ook over een drempel struikelen.” Maar voor alleen een traplift kwam ze niet in aanmerking: de gemeente raadde haar aan te verhuizen. „Heel vreemd, niet normaal”, vindt Elfring. „Het is het hele huis aanpassen, of niets.”

Met nieuwe medicijnen komt ze weer aardig de trap op, maar Elfring geeft aan wel te zullen uitkijken naar hulp die ze achter de hand kan houden.

Eenzijdig

Dat is precies waar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op wijst. Een woordvoerster zegt het wat eenzijdig te vinden dat de ANBO als eerste de gemeenten aanspreekt. De Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), waarop senioren voor de aanpassingen een beroep kunnen doen, schrijft voor dat ouderen ook moeten kijken wat ze zelf nog kunnen doen.

Maar moeten senioren van de gemeente dan maar verhuizen? Moeilijke gesprekken over een ander huis werden vroeger ook al gevoerd, stelt de VNG. „Soms moeten mensen zich toch afvragen of een huis nog bij hen past.”

De ANBO ziet graag dat gemeenten ouderen helpen langer thuis te blijven wonen, maar wil ook dat de gemeenten zich actief opstellen op de woningmarkt. Zo begeleidt slechts 17 procent oudere burgers naar een andere woning. Als goed voorbeeld noemt de bond Utrecht, waar oudere bewoners een beroep kunnen doen op een verhuisadviseur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer