Derde prijs voor bonbons zonder sprietjes
EREMBODEGEM (B.). De finale van ”De lekkerste bonbon van Nederland” voor professionals leverde gisteren drie winnaars op. De strijd vond diep in België plaats, in de chocoladefabriek Belcolade in Erembodegem. Vooral het toekennen van de eerste en de tweede plaats bezorgden de jury hoofdbrekens. „Nummer 2 had eigenlijk een lekkerder bonbon.”
„Ik hoop dat hij wint”, gebaart Maikel Smilde (24) uit Gouda in de richting van Luuk Schaper (16) uit Ouderkerk aan den IJssel. „Dan wint de jongste deelnemer het van de oude knarren.” „Of jij, natuurlijk”, vindt zijn coach en werkgever Peter van Driel van Chocoladeatelier Puur uit Gouda. „Of ik”, geeft Smilde toe. Maar veel illusies lijkt hij zich niet te maken.
Zojuist heeft hij, net als de zeven andere finalisten, in twee uur tijd een paar dozijn bonbons –eigen ontwerp– vervaardigd. Met de eindproducten heeft de jury zich teruggetrokken.
Tot zijn eigen verbazing mocht ook Smilde naar de finale. Na zijn inschrijving voor de voorronde creëerde de Gouwenaar inderhaast een bonbon met zwarte sesam, Normandische honing en gekonfijte gember. „Toen ik ermee door mocht, stond ik ervan te kijken. Ik vind het wel leuk.”
Zenuwachtig
In de koffieruimte zit Luuk Schaper bij te komen. „De chocoladesprietjes heb ik niet meer op mijn bonbons gekregen”, zegt hij treurig tegen zijn coach, chocolatier Gerben den Hartog. „Ik was zenuwachtig. Telkens als ik een sprietje wilde vastsmelten, brak ik het er weer af.”
„Je bonbons zagen er prachtig uit”, vindt Den Hartog. De werknemer van Luuks ouders won al tweemaal een prijs bij deze wedstrijd. Inmiddels arriveren ook Luuks ouders, zus en oma om de uitslag mee te maken: eerder was publiek niet toegestaan.
Terwijl de koffieruimte volstroomt, gaat een knipsel met Luuks interview uit het RD van vorige week de tafel rond. Dat zwierf hier al toen de finalisten arriveerden. Meegebracht door RD-lezende bouwvakkers die hier een klus hadden; voor de medewerkers van Belcolade, weet iemand.
Bravoure
Na een klein uurtje heeft de jury zijn oordeel klaar. In een vol, klein zaaltje krijgen de aanwezigen de uitslag te horen. Het verdelen van de hoogste plaatsen blijkt serieuze hoofdbrekens te hebben opgeleverd. „We hebben een paar keer opnieuw geproefd”, bekent juryvoorzitter Bart de Gans. De Spaanse Gerard Villaret Horcajo –Okura Hotel Amsterdam– krijgt de tweede prijs; Boudewijn Nijmeijer –De Patissier Rotterdam– eindigt als eerste.
De Rotterdammer toont zich naderhand niet erg verrast. „Ik heb al verschillende prijzen gewonnen, zoals de Dutch Pastry Award in 2014. Hierdoor ben ik aspirant-lid van het Nederlands Patisserieteam. Dat is zo’n beetje het Nederlands elftal voor patissiers.”
Hij mikt eigenlijk al op internationale wedstrijden. „Maar dit leek mij toch nog wel leuk.” Toch kneep hij hem zojuist nog een beetje. „Ik had een paar bonbons van de rest geproefd, en er zaten heel goede tussen. Zeker die van de Spanjaard, Gerard.” Voorzitter Bart de Gans tempert zijn bravoure dan ook. „Jij werd eerste vanwege een nét hogere totaalscore. Die bonbon van hem was feitelijk lekkerder.”
De Gans liet ook Luuk opveren: de jury kent hem de derde plaats toe. In de gang laat hij de eer bezinken. Zijn vader Peter Schaper: „We zijn enorm trots op hem.”
Deze editie van ”De lekkerste bonbon van Nederland” was de vijfde die Puratos Nederland voor beroepspatissiers hield, meldt verkoopleider Corrie Koufeld. Puratos is wereldwijde producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkers, chocolatiers en cateringbedrijven. Het hoofdkantoor staat in Groot-Bijgaarden, in België.
Koufeld: „We zijn in meer dan honderd landen actief, met producties in zestig landen. Maar onze chocolade komt altijd hiervandaan, bij Belcolade in Erembodegem. We zijn de enige Belgische producent van Belgische chocolade.” „In de Verenigde Staten produceert Puratos ook chocolade”, weet haar collega Arianne le Duc. „Maar dat gebeurt onder een andere naam.”