Binnenland

Verdonk onbewogen onder protesten

Buiten geven duizenden actievoerders uiting aan hun ongenoegen, binnen maakt een uiterlijk onbewogen minister Verdonk haar opwachting. Maandag moest ze aan de Tweede Kamer uitleggen waarom 2300 asielzoekers op een pardon kunnen rekenen en meer niet.

Redactie politiek
9 February 2004 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:57
Buiten geven duizenden actievoerders uiting aan hun ongenoegen tegen het asielbeleid van de minister.
Buiten geven duizenden actievoerders uiting aan hun ongenoegen tegen het asielbeleid van de minister.

Vanuit het hele land zijn ze naar Den Haag getrokken, de vluchtelingenwerkers, vrijwilligers en andere burgers die zich met asielzoekers bezig houden. Ze hebben het gemunt op minister Verdonk, die zou sollen met de belangen van weerloze en bedreigde mensen.

De minister lijkt er zelf niet erg van onder de indruk. Monter betreedt de stemmig geklede minister rond 10.00 uur de zittingszaal van de Tweede Kamer. Al eerder heeft ze zich doen kennen als iemand die niet meteen bij de eerste klaroenstoot het vaandel laat vallen.

In politiek opzicht was Rita Verdonk (48) een groentje toen ze vorig jaar aantrad in het kabinet-Balkenende II om zich over de „hoofdpijnportefeuille” te ontfermen. Binnen haar partij, de VVD, was ze nog nooit echt actief geweest. Wel was ze gepokt en gemazeld in het ambtelijk apparaat. Zo was ze beleidsmedewerker geweest op Justitie en staflid bij de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Als kersverse minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie trof ze een omvangrijke erfenis aan van haar paarse voorgangers. Die hadden nagelaten te werken aan het vertrek van de tienduizenden uitgeprocedeerde asielzoekers in dit land. Op Verdonk rustte de taak deze paarse „puinhoop” aan te pakken.

Ze ging voortvarend aan de slag, maar ondervond al snel dat ook zij het karwei niet zonder hoofdpijn zou afmaken. Behalve dat bestuurders, burgers en anderen over haar heen vielen, leidde haar aanpak ook in de Tweede Kamer tot een tweedeling.

Dat bleek maandagochtend al direct bij het begin van het kamerdebat toen CDA’er Van Fessem het spits afbeet. Bij de interruptiemicrofoon wisselden de woordvoerders van de oppositiepartijen zich af om hun afkeer van het beleid uit te spreken. Daarbij verkeert de PvdA in een lastige positie. Het beleid dat Verdonk wil uitvoeren, is in feite door deze partij ten tijde van Paars II in de steigers gezet. PvdA’er De Vries had tijdens het debat van maandag dan ook heel wat uit te leggen toen hij probeerde de minister onderuit te halen.

Tweespalt is er ook binnen het kamp van CU en SGP. Terwijl de CU zich sterk maakt voor verruiming van de pardonregeling en zich daarmee voegt bij de oppositie, vindt de SGP dat de minister haar rug recht moet houden. De CU zegt zich sterk te willen maken voor schrijnende gevallen, de SGP kiest voor „eerlijkheid” en komt dan uit bij steun voor Verdonk.

Zie ook pagina Binnenland: ”Verdonk staat vrij sterk in asieldebat”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer