Binnenland

Meer files door andere regels fiscus

De regels over de fiscale behandeling van auto’s, die sinds 1 januari van kracht zijn, leiden tot meer verkeer per auto en tot een stijging van files in de ochtendspits met 9 procent.

ANP
6 February 2004 21:39Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

Dat concluderen de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat, het Milieu- en Natuurplanbureau en het Centraal Planbureau (CPB) in een gezamenlijke studie die zij vrijdag publiceerden.

Het gaat om zes maatregelen die vooral bedoeld zijn om de regelgeving eenvoudiger te maken, maar die ook leiden tot een verlaging van de kosten voor het woon-werkverkeer. Per saldo leiden de maatregelen tot een toename van de mobiliteit over alle weekdagen met 1,7 procent. De congestie, het vast komen staan in files, neemt dan gemiddeld toe met 6 procent, maar in de ochtendspits is dat nog meer, 9 procent.

Voor filehaters hoeft het onderzoek niet direct een reden te zijn de auto van de hand te doen. De effecten, zoals de onderzoekers die berekend hebben, doen zich pas op lange termijn voor. Te denken valt aan een periode van tien jaar. Zo zal het bij het woon-werkverkeer enkele jaren duren voordat de werkgevers de vergoedingen van de reiskosten hebben aangepast aan de nieuwe grenzen die de fiscus stelt. Het effect van ruimere vergoedingen zal zijn dat mensen genoegen nemen met langere afstanden tussen wonen en werken, maar dat effect treedt pas op als mensen een nieuwe woning of een nieuwe baan nemen.

Volgens de werkgevers wordt de soep veel minder heet gegeten dan die nu in het rapport wordt opgediend. De werkgeversorganisatie VNO-NCW en de onderzoekers denken heel verschillend over de gulheid van de baas tegenover de autorijdende werknemer. De werkgevers zullen volgens VNO-NCW niet op grote schaal overgaan tot hogere onbelaste reiskostenvergoedingen. Die vergoeding mag van de fiscus omhoog van 15 naar 18 eurocent voor iedere met de auto afgelegde woon-werkkilometer. Zo’n verhoging zou voor het bedrijfsleven een „lastenverzwaring” van honderden miljoenen betekenen, stelt VNO-NCW.

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft de Tweede Kamer donderdag geschreven dat hij de vinger aan de pols houdt. Hij wil goed bijhouden in hoeverre de werkgevers de vergoedingen optrekken tot aan de fiscale grenzen. Als dan zou blijken dat er echt nadelige effecten optreden op het milieu, moet dat worden goedgemaakt via andere maatregelen van de overheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer