Ook in gezond eten kun je doorslaan
DEN HAAG. Vlak voor Kerst zag kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag in 2,5 week tijd zeven nieuwe patiënten met klachten door ondervoeding. „Daar schrok ik zo van dat ik besloot: We moeten wat doen.”
De kinderarts waarschuwde in het AD van zaterdag dat ondervoeding onder kinderen toeneemt. Vooral hoger opgeleide ouders willen té gezond eten, merkt ze. „Daar kun je makkelijk in doorslaan.”
Mensen schrappen –door allerlei gezondheidsrages– steeds meer voedingsmiddelen van het menu, signaleert Schrama: melk, brood, boter. „Er blijft te weinig over voor een kind dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.”
Een dieetboek zoals ”De voedselzandloper” raadt bijvoorbeeld af om veel brood te eten. Schrama: „Maar een puber, die 10 tot 12 centimeter per jaar groeit, komt dan gewoon tekort. We zien kinderen van 1,70 meter die 35 kilo wegen.”
Ouders kennen de gevaren niet van een tekort aan voedingsstoffen, signaleert de kinderarts. „Ik zie soms meisjes van 17 die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.” Een kind dat te weinig eet is lusteloos, depressief en kan zich slecht concentreren.
Constateert ze dat een jongere ondervoed is dan stuurt Schrama hem of haar door naar Sonja van den Ende, een van de diëtisten van het Juliana Kinderziekenhuis. Zij adviseert ouders om kinderen volgens de schijf van vijf te laten eten, zoals het Voedingscentrum voorschrijft: groente, fruit, aardappelen en granen, aangevuld met vlees, vis of vleesvervangers, melkproducten, gezonde vetten en water. „Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar niet om die alléén te eten. Dat is voor een kind in de groei te eenzijdig.”