‘Jihadisten’ niet naar rechtbank om visitatie
AMSTERDAM (ANP). De jihadverdachten Oussama C., Azzedine C. (alias Abou Moussa) en Rudolph H. komen donderdag niet naar de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, omdat ze dan twee keer moeten worden gevisiteerd. Dat zeiden twee betrokken advocaten Michiel Pestman en André Seebregts woensdag tegen het ANP.
De terreurverdachten protesteren al lang tegen het volgens hen onmenselijke en vernederende regime van de terroristenafdeling in de gevangenis. Vier jihadverdachten op de terrorismeafdeling in Vught hebben eind vorig jaar daarom een hongerstaking gehouden. Sinds de aanslag bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in januari, is het regime nog meer aangescherpt, vertelt Pestman.
Nu moeten terreurverdachten ook als ze naar de rechtbank moeten, worden gevisiteerd. Datzelfde gebeurt ook als ze weer de gevangenis binnenkomen. Dat was voorheen niet standaard het geval. Tijdens zo’n visitatie worden onder meer alle lichaamsholten geïnspecteerd.
„Onze cliënten willen niet meewerken aan het inspecteren van hun lichaamsholten”, vertelt Pestman. „Ze beschouwen dat als zeer vernederend. Het resultaat is dat ze niet naar de zitting gaan. Willen we dat? Willen we een spookproces zonder verdachten of verdachten die in staat worden gesteld om zich te verdedigen?”
Advocaat André Seebregts laat weten dat het recht op een eerlijk proces in het gedrang komt. „Je bent welkom om jezelf te verdedigen, maar dan moet je jezelf wel tot op het bot laten vernederen”, aldus Seebregts. Volgens hem kan niet worden uitgelegd waarom zo’n behandeling nodig is bij deze verdachten.
Donderdag buigt de rechtbank zich op Schiphol over in totaal zes jihadverdachten. Hun organisatie heeft volgens het OM het doel om terroristische misdrijven te plegen. Ze kwamen allemaal naar voren in het zogenoemde Context-onderzoek.
Het gaat om de drie die niet naar de rechtbank komen en drie die nog niet in Nederland zijn teruggekeerd: Soufiane Z. (27) , Anis Z. (23) en Hatim R. (25). Zij worden bij verstek berecht.
Vooral de vervolging van Soufiane Z. is opvallend. Over hem zijn er berichten dat hij is gedood tijdens een bombardement. Z. verwierf bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo over de strijd in de Syrische stad.