Politieproef tegen overlast verwarde personen
AMSTERDAM (ANP). De Amsterdamse politie begint dit jaar een proef om de overlast van ernstig verwarde personen te verminderen. De bedoeling is dat wijkagenten in samenwerking met zorgpartners al in een vroeg stadium de signalen herkennen van mensen met wie het niet goed gaat.
Dit zegt Frans van Gelderen van de politie Amsterdam-Amstelland. Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg maakte deze week bekend dat het aantal incidenten met verwarde personen is toegenomen van 6400 in 2013 naar 6700 in 2014.
Volgens Van Gelderen, regionaal coördinator problematische personen, is de politie al volop bezig om de cijfers naar beneden te krijgen. „We trekken daarin op met de GGD, de GGZ en de Ambulancedienst.”
„We proberen het aantal meldingen terug te dringen met een fijnmazig systeem waarin wijkagenten en zorgpartners samen optrekken in de wijken. De eerste stapjes voor de proef hebben we gezet. De proef gaat nog dit jaar van start en als die aanslaat, kunnen we die uitbreiden.”
Van Gelderen vervolgt: „Vorig jaar zijn we al begonnen met de psycholance, waarin verwarde en overspannen mensen op humane wijze worden vervoerd in plaats van met handboeien om in een politiewagen. We brengen ze voor noodhulp ook niet langer naar het politiebureau. Tegenwoordig proberen we al op straat te signaleren dat ze in de war zijn en meer baat hebben bij professionele hulp.”
De coördinator schat dat van de 6700 incidenten ongeveer 2500 tot 2800 acuut zijn. Deze patiënten worden onmiddellijk naar de noodhulp gebracht. Een ander deel betreft bijvoorbeeld mensen die in een vervuilde woning verblijven of die in verwarde toestand een politiebureau binnenlopen.
Lees ook in Digibron:
De weg kwijt (Reformatorisch Dagblad, 07-02-2015)