CSW-rapport over godsdienstvrijheid Mexico: invloed van drugsbendes groot, overheid kijkt toe
MEXICO. Mexico is een van de meest christelijke landen in Midden-Amerika, maar de vrijheid voor gelovigen is beperkt. In veel delen maken drugsbendes de dienst uit. En de overheid staat schendingen van de godsdienstvrijheid straffeloos toe.
Het rapport over de schending van godsdienstvrijheid, deze week gepubliceerd door Christian Solidarity Worldwide (CSW), laat zien dat je als christen in Mexico weinig te zeggen hebt. De verspreiding van geweld en de macht van criminele (drugs)bendes heeft een verwoestende invloed op de religieuze vrijheid in Mexico.
Drugskartels zien de meeste kerken als tegenstanders. Tegelijkertijd zijn er ook voorbeelden bekend waarbij kerken worden gebruikt om drugsgelden wit te wassen. Kerkleiders die weigeren om mee te werken met de criminelen of die proberen neutraal te blijven, worden vaak geconfronteerd met harde vergeldingsacties.
Volgens de Mexicaanse Bisschoppenconferentie zijn er de afgelopen twee jaar 520 priesters bedreigd en in de afgelopen tien jaar 31 priesters gedood. Vorig jaar alleen al werden vijf priesters vermoord. In de staat Guerrero kwamen drie priesters door geweld om het leven. Een van hen was José Ascención Acuna Osorio (42). Hij verdween op 21 september. Drie dagen later werd zijn lichaam in een rivier gevonden. Hij bleek te zijn gemarteld.
Ook protestantse kerken maken melding van bedreigingen, geweld en moordpartijen op hun predikanten, alhoewel gevallen hiervan minder goed gedocumenteerd zijn. Het lichaam van de voorganger van een evangelische kerk in Ixtapaluca werd op 3 november gevonden met een zak over zijn hoofd, met vastgebonden handen en voeten, in de vriezer in zijn eigen huis. De man, Rubén Román Castillo Tobar, was toen al drie weken vermist.
Organisaties die vanuit de kerk werkzaam zijn onder drugs- en alcoholverslaafden en onder slachtoffers van mensenhandel en van geweldsmisdrijven lopen ook een risico. Kerkleiders die in opstand komen tegen de criminelen, bijvoorbeeld in preken, worden soms direct bedreigd door de hoogste bazen van de kartels. De schendingen worden verergerd omdat de nationale en lokale overheden weinig doen om de daders te straffen.
De schending van de godsdienstvrijheid is vooral groot in de staten Chiapas, Oaxaca, Hidalgo, Puebla en Guerrero. Het rapport van CSW beschrijft in detail hoe godsdienstige minderheden van basisvoorzieningen worden uitgesloten. Er is een tekort aan water en elektriciteit, kinderen worden belemmerd in hun schoolgang en minderheden mogen vaak geen gebruikmaken van openbare begraafplaatsen. Soms worden ze gedwongen te verhuizen.
De regering onderneemt zelden actie. Directeur Mervyn Thomas van CSW: „De rechten van minderheden worden in Mexico bijna dagelijks geschonden, ondanks verklaringen van de regering dat deze eraan werkt om godsdienstvrijheid te bevorderen. Het feit dat zo veel misdrijven onopgelost zijn, laat een gebrek aan wil zien. Een cultuur van straffeloosheid leidt tot meer schendingen.”
In 2014 werd Mexico officieel uitgeroepen tot het gevaarlijkste land voor rooms-katholieke geestelijken. Ook andere geloofsgroepen wordt de voet dwars gezet. Zo worden Jehova’s Getuigen stelselmatig onderdrukt. In Hidalgo werd een kind van een baptistenfamilie verbannen van school omdat die familie zich niet tot het katholicisme wilde bekeren.
Ook van overheidswege vindt onderdrukking plaats. Protestantse christenen worden gedwongen om mee te doen aan rooms-katholieke feesten. Als ze weigeren, wordt hun water en elektriciteit afgesloten. Ook moeten ze dan nog 250 peso’s (een zesde van een gemiddeld weekloon) per familie betalen voor het festival.
>>csw.org.uk voor het volledige rapport.