Geen massaontslag voor burgemeesters
Het massaontslag van burgemeesters in 2006 gaat hoogstwaarschijnlijk niet door nu PvdA en CDA in een motie hebben vastgelegd dat de 600 zittende burgemeesters geleidelijk moeten worden vervangen.
Dat bleek dinsdag in een kort debat in de Tweede Kamer. Diverse fracties, waaronder het CDA, hadden de afgelopen maanden al bezwaren geuit tegen het in één keer ontslaan van alle burgemeesters, maar het was tot nu toe onduidelijk hoe hard ze dat punt zouden spelen.
Dinsdag dienden PvdA en CDA, samen goed voor een ruime kamermeerderheid, gezamenlijk een motie in waarin zij het kabinet vragen „tot een geleidelijke invoering van de gekozen burgemeester te komen.” Beide fracties willen dat het kabinet de Kamer meerdere beleidsvarianten voorlegt, die de invoering van de gekozen burgemeester in de jaren 2006 tot 2010 laten plaatsvinden.
Beide partijen zijn niet principieel tegen de gekozen burgemeester, maar kunnen zich niet vinden in de snelheid van de invoering. Volgens Spies kan de bestuurlijke stabiliteit in gevaar komen als alle burgemeesters in één klap vervangen worden. Ook maken bestuurders, ambtenaren en belangenorganisaties duidelijk dat ze de veranderingen meer tijd willen geven.
Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) is bereid varianten uit te werken, maar zei dat dit de opvatting van het kabinet niet verandert dat invoering in één keer wel degelijk mogelijk is. Ook wil hij niet spreken van een massaal ontslag. Hij denkt dat veel burgemeesters mee zullen doen aan de verkiezingen. Omdat zij in hun eigen gemeente al heel bekend zijn, maken zij een grote kans gekozen te worden, meent de bewindsman.
Volgende week stemt de Tweede Kamer over de wijzigingsvoorstellen. Daarna gaat De Graaf aan de slag om de hoofdlijnen in een wetsvoorstel om te zetten.