Binnenland

Balkenende blijft bij uitzettingsbeleid

Premier Balkenende heeft begrip voor de kritiek vanuit de CDA-achterban op het kabinetsplan om in de komende drie jaar 26.000 asielzoekers uit te zetten, maar hij zal er niet voor wijken.

Redactie politiek
3 February 2004 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:56

Dat was maandag de boodschap van de CDA-voorman tijdens een spreekbeurt voor zijn partij in Lelystad. Veel CDA-wethouders en -raadsleden hebben kritiek op het kabinetsbesluit om slechts aan ruim 2300 vreemdelingen asiel te verlenen.

De premier betoogde dat het CDA zich houdt aan de afspraak in het regeerakkoord dat er een generaal pardon komt voor mensen die hier langer dan vijf jaar zijn, die nog in de eerste procedure zitten en in een opvangvoorziening verblijven.

Van de 26.000 asielzoekers die nu in het nieuws zijn, zijn er 18.000 korter dan vijf jaar in Nederland. Voor hen kan het pardon niet gelden. Het CDA heeft daar altijd van gezegd dat dat overeenkomt met de periode van een conflict in eigen land waarna men weer terugkan, zo betoogde Balkenende.

Daarnaast is er nog een groep die hier wel langer is dan vijf jaar, maar die al een keer of vaker heeft gehoord dat ze hier niet mag blijven. Deze groep moet ook terug. „De kern van het beleid is dus: wie al eerder heeft gehoord niet te mogen blijven en daadwerkelijk terugkan, zal dat ook moeten.”

Volgens de premier is het CDA het aan zichzelf verplicht om te werken aan een actief terugkeerbeleid. De kabinetten-Kok hebben dat nauwelijks gedaan en het CDA heeft daar altijd kritiek op gehad.

Voor het mogelijk maken van extra uitzonderingen voor mensen die binnen een lokale gemeenschap bekend zijn, voelt de premier niets. „Ik begrijp alle acties van betrokken scholen, kerken en buurten. Maar voor de anonieme asielzoeker in een wijk in een grote stad of een opvangcentrum moeten dezelfde criteria gelden als voor dat ene gezin in dorp Y of dat meisje op school X.”

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen liet zich maandag tijdens een spreekbeurt voor zijn partij in Nieuwleusen in vergelijkbare bewoordingen uit. Hij vindt het ongepast dat gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog opvang bieden. Het argument dat de betrokkenen inmiddels zijn geïntegreerd is voor de VVD-leider niet doorslaggevend. „Voor asielzoekers is een verblijfsvergunning niet afhankelijk van de mate van integratie, maar van de veiligheid in hun thuisland.” Evenals Balkenende hekelde Van Aartsen het falende terugkeerbeleid van het vorige kabinet.

FNV-voorzitter L. de Waal vindt dat mensen die beroepsmatig te maken krijgen met het uitzetbeleid, zoals marechaussees en politieagenten, het recht moeten krijgen om niet aan uitzettingen mee te werken. Ook de voorzitter van de vakcentrale CNV, D. Terpstra, zegt tegenstander te zijn van het besluit om 26.000 asielzoekers het land uit te zetten.

Daarnaast verzet de Algemene Onderwijsbond (AOb) zich tegen de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de bond hebben de plannen „een onmenselijke impact” op de asielzoekerskinderen. Een groot deel van hen woont al jaren in Nederland, gaat hier naar school en heeft nauwelijks binding met het land van herkomst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer