Ieren willen Europese grondwet zelf afmaken
Ierland wil als huidige voorzitter van de Europese Unie zelf de onderhandelingen over de Europese Grondwet afronden. Dat zou beter zijn dan te wachten totdat Nederland in de tweede helft van dit jaar voorzitter wordt. De EU heeft dan al een overvolle agenda en de periode na de zomervakantie in Brussel is maar zeer kort.
Dat betoogde de Ierse minister voor Europa, Dick Roche, maandag tijdens een conferentie over Europa op het Clingendael Instituut in Den Haag. Roche toonde zich zeer ambitieus over de Ierse pogingen om de toekomstige 25 EU–landen achter een en dezelfde grondwettekst te krijgen. Na de mislukte top over de grondwet in Brussel vorig jaar december, was algemeen de verwachting dat er tijdens het Ierse voorzitterschap niet veel zou gebeuren en dat Nederland de onenigheid over de grondwet zou moeten oplossen.
Staatssecretaris Nicolaï voor Europese Zaken toonde zich positief over de Ierse ambities. „Als een paar landen in Europa willen bewegen, dan kan het lukken onder Iers voorzitterschap. Maar ik reken me niet rijk en de Ieren doen dat ook niet."
Zijn Ierse collega Roche wees er op dat het Nederlands voorzitterschap door de ’zomerstop’ in de EU kort is en dat er in die periode een nieuwe Europese Commissie aantreedt, een nieuw Europees Parlement en dat er in twee landen na verkiezingen nieuwe regeringen aantreden. Bovendien krijgt het Nederlands voorzitterschap de ingewikkelde discussie over de eventuele toekomstige toetreding van Turkije tot de EU op zijn bord.
Nicolaï waarschuwde in zijn toespraak bij Clingendael vooral op het gevaar dat de zogeheten Lissabon–strategie een mislukking wordt. In Lissabon stelde de EU zich enige jaren geleden tot doel om de meest concurrende, dynamische economie in de wereld te worden in 2010. Een sterkere economie nog dan de Amerikaanse is het doel, maar de EU–landen lopen halverweg al ver achter op schema.
Nicolaï: „Als we op deze manier doorgaan halen we het niet. Dan moeten we ’Lissabon’ begraven onder een grafsteen met de tekst: ’Hier ligt een kind dat vijftien ouders had, maar stierf als een wees’. Een monument voor Europese machteloosheid."