Justitie Breda gaat veelplegers op de huid zitten
Justitie in het arrondissement gaat veelplegers van inbraken, diefstallen en geweld veel strakker op de huid zitten. Het gaat om een groep van 204 mannen en zeventien vrouwen die al een fors justitieel verleden achter de rug hebben. De politie gaat hen systematisch in de gaten houden. Voor elke verdenking worden ze direct opgepakt. Ze blijven in voorarrest en komen in snelrecht voor.
Dat hebben Openbaar Ministerie, politie en gevangeniswezen in Breda maandagmorgen bekendgemaakt. De 221 hebben een brief gehad waarin deze nieuwe aanpak wordt aangekondigd. De groep vormt de top van ruim twaalfhonderd criminelen die veelvuldig met politie en justitie in aanraking komen. Het gaat om meerderjarige personen tegen wie de afgelopen vijf jaar minstens tien keer proces–verbaal is gemaakt en die veel overlast veroorzaken. Van hen opereren er 112 in Tilburg, 65 in Breda en Etten–Leur, 33 in Bergen op Zoom en Roosendaal en elf in Oosterhout.
De samenwerkende instanties zeggen dat zo lang mogelijk opsluiten nog de enige oplossing is om de overlast door deze groep tot een minimum te beperken. Een voorbeeld is Tilburg, waar onlangs een groep autoinbrekers is opgepakt. Dat leidde ertoe dat het aantal autoinbraken de maand erna meer dan de helft lager was, driehonderd in plaats van achthonderd.
Justitie en politie hebben samen bindende afspraken gemaakt om de veelplegers binnen zes weken na hun aanhouding te berechten. De strafeisen gaan sterk omhoog. Daders uit deze categorie kunnen rekenen op een eis van zes maanden onvoorwaardelijk voor een woninginbraak. Voor inbraken in auto’s en bedrijven wordt dat vijf maanden en voor een winkeldiefstal vijf weken zitten. Het gevangeniswezen probeert de veelplegers zoveel mogelijk in het eigen arrondissement onder te brengen.
Van alle 221 veelplegers wordt een persoonskaart gemaakt. Daarin staan naast de personalia de justitiële documentatie, detentiegegevens en maatregelen die de kinderbescherming en verslavingszorg in het verleden hebben getroffen. De rechtbank in Breda en de advocatenkantoren zijn over het deze week begonnen project ’Aanpak Veelplegers’ ingelicht. Elk half jaar wordt de lijst van 1200 veelplegers opnieuw bekeken om te zien of de aanpak helpt.