Binnenland

Aanslag Nederlandse ambassade Bagdad

In de Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad is vrijdagavond brand uitgebroken nadat het gebouw werd getroffen door een raket. Er was toen de explosie zich voordeed niemand in het pand aanwezig.

Binnenlandredactie
30 January 2004 23:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:55

De raket ontplofte op het dak van de ambassade, waar een brand uitbrak die snel werd geblust, zeiden bewakers en Amerikaanse soldaten ter plaatse. Volgens een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Den Haag is een kamer vol getroffen en flink beschadigd. De rook- en waterschade is behoorlijk, aldus de woordvoerster.

Twee andere raketten die op de ambassade werden afgeschoten, misten doel. Bewakers van de ambassade losten schoten op de auto van de daders, die echter ongedeerd wisten te ontkomen. Elders in het centrum van Bagdad deed zich later nog een aantal explosies voor.

Premier Balkenende toonde zich „geschrokken” door de aanslag op de Nederlandse ambassade in Irak. „Maar de premier is blij dat er geen slachtoffers zijn te betreuren en dat het bij materiële schade is gebleven”, aldus zijn woordvoerder. De minister-president wacht het onderzoek naar de aanval af, voordat hij nadere uitspraken wil doen. De premier, die onmiddellijk op de hoogte was gesteld, liet zich continu bijpraten

De afgelopen maanden waren ambassades van met Amerika bevriende landen geregeld doelwit van aanslagen. Zo werden eerder de Jordaanse en de Italiaanse ambassades getroffen en werd het VN-hoofdkwartier in Bagdad opgeblazen.

De aanslag op de Nederlandse ambassade in Bagdad is geen reden voor het ministerie van Defensie om de status van waakzaamheid voor de militairen aldaar te verhogen, zei een woordvoerder van het ministerie vrijdag. Het is ook geen reden om militairen uit Irak terug te halen, aldus de zegsman.

In Irak zitten ongeveer 1100 Nederlandse militairen. Zij zijn gelegerd in de provincie Al-Muthanna in het zuiden van het land, waar zij de taak hebben te zorgen voor veiligheid en stabiliteit. De situatie daar is „zeer rustig.”

Volgens een woordvoerster van de militaire vakbond AFMP lag een aanslag in Irak „in de lijn der verwachtingen.” Zij noemt de aanslag „absoluut verontrustend” en „een signaal”, maar ziet op dit moment geen reden om te pleiten voor het terugtrekken van de Nederlandse militairen uit Zuid-Irak. „De aanval was niet tegen hen gericht en ze zitten er ver vandaan. Maar als zoiets nog een keer gebeurt, zou de politiek zich eens achter de oren moeten krabben of dit nog wel zo door kan gaan.”

Normaal gesproken werken er vier mensen op de ambassade: de zaakgelastigde, T. Reintjes, zijn plaatsvervanger, een consulair medewerker en iemand van het ministerie van Defensie. Zij wonen ook in het gebouw, maar nu waren zij er niet, aldus een woordvoerster van Buitenlandse Zaken. Zaakgelastigde Reintjes verblijft overigens op dit moment in de Jordaanse hoofdstad Amman. De drie andere personeelsleden zijn bij de Amerikanen ondergebracht.

Het personeel van de Nederlandse ambassade werd in maart, voor het begin van de oorlog tegen Irak, naar huis gehaald, maar keerde in augustus terug naar Bagdad. In oktober, nadat er een aanslag was gepleegd op het kantoor van de Verenigde Naties in Bagdad, werd het grootste deel van het ambassadepersoneel opnieuw teruggetrokken.

De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD reageerden vrijdagavond geschokt op de aanslag. „Ik ben hier zeer bezorgd over”, aldus CDA-kamerlid Eurlings. „Geen paniek, maar wel heel veel vragen”, aldus zijn VVD-collega Wilders. Beide kamerleden willen op korte termijn van minister Bot van Buitenlandse Zaken weten wat er precies gebeurd is en welke risico’s eruit voortvloeien voor onder meer de Nederlandse militairen in de Iraakse provincie Al-Muthanna.

Eurlings en Wilders willen ook weten wat er waar is van het gerucht dat er sprake zou zijn geweest van een vooraankondiging. Ze vrezen dat er politieke motieven aan de aanslag ten grondslag liggen, bijvoorbeeld gericht op het vertrek van de Nederlandse militairen uit Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer