Fluisterbootjesaffaire kost Amsterdam 4,5 miljoen
De gemeente Amsterdam moet 4,5 miljoen euro schadevergoeding betalen aan drie ondernemers vanwege een geflopt experiment met elektrische, zogeheten fluisterbootjes. De ondernemers moesten in 2001 van de gemeente stoppen met de verhuur van de milieuvriendelijke bootjes door problemen met vergunningen.
Alle schuld van het mislukte experiment ligt bij de gemeente, zo bleek vrijdag uit een uitspraak van het Nederlands Arbitrage Instituut. De arbitragecommissie kent de vergoeding toe voor een periode van 5,5 jaar waarvoor wel een vergunning was verstrekt, maar de ondernemers niet konden draaien. Inclusief rente en btw komt het bedrag uit op ongeveer 6 miljoen euro.
Het fluisterbootjesproject begon eind 1996 om stiller en milieuvriendelijker vervoer over de Amsterdamse grachten mogelijk te maken. Sindsdien haperde het project. Er waren problemen geschikte locaties te vinden en de rechter zette een streep door de bouwvergunningen van zes steigers na bezwaren van omwonenden. De drie betrokken booteigenaren eisten in 2002 voor de rechtbank ieder bijna 7 miljoen euro schadevergoeding van de gemeente, maar de bestuursrechter vond dat een bemiddelaar het conflict moest beslechten.
De arbitragecommissie oordeelt nu dat de booteigenaren zelf niets te verwijten valt en dat de gemeente Amsterdam niet onder haar aansprakelijkheid uit kan komen. De gemeente heeft onvoldoende maatregelen getroffen om bruikbare afvaartlocaties aan te wijzen, stelt de commissie.
Advocaat P. Nicolaï van de ondernemers is blij met de uitspraak, maar neemt de berekeningswijze van de schadevergoeding nog wel onder de loep. Die zou volgens hem wel eens aan de lage kant kunnen zijn. Eigenaar R. van Hemert van Canal Motorboats is „voorzichtig positief" over de uitspraak. „Ik moet nu nog maar zien dat het geld komt. In het slechtste geval gaat de gemeente in hoger beroep." De andere booteigenaren zijn E. Duba en Amsterdams PvdA–raadslid H. Marres.
De gemeente Amsterdam wil de uitspraak eerst bestuderen voordat ze met een reactie komt, zo liet een woordvoerster weten. Verantwoordelijk wethouder D. Stadig zou de gemeenteraad in 2002 tijdens een besloten zitting hebben laten weten dat de schade na arbitrage niet hoger zou uitvallen dan 1 miljoen euro.