Een nieuw jaar, een nieuw weblog
Het is tijd voor een nieuw weblog over theologie, schrijft Arnold Huijgen.

Een nieuw weblog, over theologie nota bene! Wij theologen denken namelijk dat we iets te melden hebben. Nu staan ‘godgeleerden’ er vanouds om bekend dat ze grote uitspraken over God en wereld niet schuwen. Maar er is wel iets veranderd: zelden kom je nog een theoloog in het publieke debat tegen. Eerder worden ze door anderen gediskwalificeerd, zoals in dit stuk van Maarten Boudry (Volkskrant, 2 januari). Enkel kerkhistorici zijn nog wel eens in beeld, want kerk, geloof en theologie zijn voor veel mensen toch dingen van vroeger. Met weemoed en nostalgie, of juist met boosheid en verzet kijk je er naar terug.
Merkwaardig eigenlijk, want het is evident dat er ook in 2015 weer van alles aan de orde is dat raakt aan de theologie. Wie Poetin wil begrijpen, kan niet om de relatie tussen christendom en cultuur heen, die in de Oosterse Orthodoxie heel anders ligt dan in het Westen. En zowel het religieus geladen geweld van ISIS als de diepte van kwaad dat erin manifest wordt, vragen om theologische doorlichting. Bovendien blijven Westerse mensen onverminderd religieus – dat roept toch de vraag op naar God? Reden genoeg om als theologen onze stem te verheffen.
Niet alleen maatschappelijk hebben theologen wat te melden, ook in de kerk. Steeds meer mensen lijken voorbij aan de exclusieve nadruk op beleving en willen God ook dienen met hun verstand. Hoe leef je existentieel en rationeel voor God in een plurale wereld als de onze? Dat zijn relevante vragen. Bovendien gaat theologie niet alléén over ons verstand: we leven van het ontvangen van het goede nieuws in Jezus Christus: God die dood en kwaad overwint, die in deze wereld zijn spoor trekt, die zijn Koninkrijk laat komen. Uiteindelijk gaat het ons niet om min of meer interessante duiding van religieuze achtergronden, maar om de levende God zelf, die we in Christus mogen kennen.
Stevig
Het eigene van dit weblog is dat we vrijmoedig willen theologiseren, zonder ons voor diepgang te excuseren. Stevige theologie, helder opgeschreven – dat is de bedoeling. En we zijn blij dat de redacties van Nederlands en Reformatorisch Dagblad dit experiment met ons aandurven door er op hun website ruimte aan te geven.
Achter dit weblog zit de onderzoeksgroep BEST (Biblical Exegesis and Systematic Theology) van de Theologische Universiteiten van Apeldoorn en Kampen. Deze groep bestaat uit exegeten van het Oude en Nieuwe Testament én uit dogmatici (systematisch-theologen dus, maar dogmatiek is voor ons geen vies woord). Ons onderzoeksprogramma (voor de liefhebbers: hier te vinden) focust op de spanning tussen de belijdenis dat God één is als de Drie-enige enerzijds en de grote godsdienstige, culturele en maatschappelijke verscheidenheid, in Bijbelse tijden en vandaag, anderzijds.
We hopen ten minste elke week een nieuw bericht op dit weblog te plaatsen. Theologie vindt niet plaats in een ivoren toren, dus we lezen hieronder graag uw reacties en suggesties voor onderwerpen.
Dit artikel is geschreven door Arnold Huijgen namens de gezamenlijke onderzoeksgroep BEST (Biblical Exegesis and Systematic Theology) van de Theologische Universiteiten in Apeldoorn en Kampen, die verder bestaat uit Koert van Bekkum, Hans Burger, Jaap Dekker, Bart van Egmond, Rob van Houwelingen, Barend Kamphuis, Gert Kwakkel, Eric Peels, Theo van Spanje, Arie Versluis en Henk de Waard. Zij werken samen om vanaf heden iedere week op persoonlijke titel een weblog te schrijven over actuele ontwikkelingen die raken aan hun onderzoek of aandachtsgebied.