Verzet gemeenten tegen pardonregeling
Het verzet van gemeenten tegen de pardonregeling voor asielzoekers neemt grotere vormen aan. Groningen, Haarlem, Apeldoorn en alle Friese gemeenten protesteren tegen het op straat zetten van asielzoekers.
De 31 Friese gemeenten vinden dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) eerst voor goede vertrekcentra moeten zorgen. Dat heeft de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) donderdag na overleg in Heerenveen als standpunt ingenomen.
De Friese gemeenten stuurden op 18 december vorig jaar ook al een brief met die boodschap aan de minister. Ook vindt de VFG dat Verdonk te veel asielzoekers wil uitzetten. „Er is al maatschappelijke onrust en verzet en dat wordt alleen maar heviger als asielzoekers op straat komen te staan”, aldus een woordvoerder van de VFG.
De meeste gemeenten hebben volgens hem al aangegeven door te gaan met het subsidiëren van opvanginstellingen, ook al moet officieel het rijksbeleid worden gevolgd. De VFG gaat proberen Groningen en Drenthe achter zich te krijgen.
Verdonk wil de komende drie jaar 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers uitzetten via zogeheten vertrekcentra, die de komende tijd worden ingericht. In december besloot ze na grote druk van gemeenten en politieke partijen al dat gezinnen met kinderen in elk geval niet op straat worden gezet.
De gemeente Groningen wil ook eerst goede opvangmaatregelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Zolang die er niet zijn, werkt de stad niet mee, zo heeft burgemeester Wallage donderdag gezegd.
Volgens hem is het op grond van de openbare orde niet verantwoord om nu mee te werken aan het uitzetten. Dit standpunt van de gemeente Groningen is in lijn met afspraken die onlangs werden gemaakt tussen commissaris van de Koningin Alders en de Groningse gemeenten.
Wallage zei dat tijdens een vergadering van de Groningse gemeenteraad. Daar werd een motie aangenomen van PvdA en GroenLinks waarin het asielbeleid van minister Verdonk werd veroordeeld. De gemeente Groningen wil nu eerst het debat in de Tweede Kamer over de voorstellen van minister Verdonk afwachten.
Volgens de indieners van de motie moet er een regeling komen waardoor er zo min mogelijk kans bestaat dat de mensen op straat belanden. In de vorige week voorgestelde regeling van minister Verdonk kunnen mensen hooguit acht weken in een verwijdercentrum blijven. Als ze dan niet terug kunnen naar hun land van herkomst, is de kans groot dat ze op straat terechtkomen. En daar wil de gemeente Groningen niet aan meewerken.
Een meerderheid van de Haarlemse gemeenteraad nam gisteren een motie aan waarin SP en GroenLinks hun onvrede over het asielbeleid uitspreken. De motie kreeg de steun van PvdA, CDA, D66 en de kleine christelijke partijen. Alleen het grootste deel van de VVD-fractie stemde tegen. De motie roept het kabinet op terug te komen van de ingeslagen weg. Volgens de Haarlemse raad moeten in elk geval asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, onder de pardonregeling vallen.
In Haarlem verblijven ongeveer dertig uitgeprocedeerde asielzoekers. Uitgezocht wordt nog hoeveel daarvan onder de aangekondigde pardonregeling vallen. De Haarlemse gemeenteraad wil dat alle gemeenten gelijk optrekken tegen de kabinetsplannen.
De gemeenteraad van Apeldoorn nam donderdagavond een motie aan waarin opgeroepen wordt in Den Haag te protesteren tegen de pardonregeling van Verdonk. De Tweede Kamer moet het huidige asielbeleid zo snel mogelijk ongedaan maken. De Apeldoornse GroenLinks kreeg gisteravond unaniem steun voor een motie hierover. De fractie erkende dat hier sprake is van rijksbeleid, maar wees erop dat ook asielzoekers uit Apeldoorn kunnen worden uitgezet.
CDA en VVD leken aanvankelijk niet veel zin te hebben in de motie. „Wij communiceren liever niet via moties”, aldus het CDA. Toch stemden deze fracties uiteindelijk voor. D66 -landelijk ook vertegenwoordigd in het kabinet- had geen enkele moeite de motie te steunen.
SGP’er H. van den Berge verklaarde vanuit christelijke naastenliefde de motie „van harte” te steunen. „De fout ligt bij de overheid, daar mogen we geen mensen de dupe van laten worden.” R. Veen van de ChristenUnie sloot zich hier volledig bij aan.