Terneuzen vreest spiraal van geweld na schietpartijen
TERNEUZEN. Er heerst angst in Terneuzen. Dinsdag werd een 27-jarige man op straat neergeschoten. Hij raakte zwaargewond. Het was al het vierde schietincident in een slepende vete tussen verschillende rivaliserende groepen jongeren in de Scheldestad. Gewone Terneuzenaren zijn op hun hoede als ze de straat op gaan.
Het schietincident vond midden in een woonwijk plaats. „Deze groepen bedienen zich van gericht geweld over en weer en dat maakt burgers bang”, zegt burgemeester Lonink van Terneuzen. „De mensen vrezen door al dat geweld op straat ook voor hun eigen veiligheid.”
Het lijkt erop dat Terneuzen te maken heeft met een spiraal van geweld. De 27-jarige die dinsdag werd neergeschoten wordt namelijk verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 30 november in het centrum van de stad, waarbij een 23-jarige Terneuzenaar om het leven kwam.
De 27-jarige was dinsdag voorlopig vrijgelaten uit de gevangenis, was koud teruggekeerd naar de buurt waar zijn vader woont (Triniteit) en werd daar direct neergeschoten. „Een wraakactie”, vermoedt burgemeester Lonink. De dader zou volgens een hardnekkig gerucht een neef zijn van het 23-jarige dodelijke slachtoffer. Hij is nog voortvluchtig.
In Terneuzen weet niemand wat de oorzaak is van de vete tussen de gewelddadige groepen. Een drugsoorlog is niet aan de orde volgens Lonink, ofschoon hij wel aangeeft dat de groepen bepaald geen lieverdjes zijn. „Er zitten criminele elementen tussen. Ze bedienen zich van overvallen, afpersing, inbraken en intimidatie.”
De groepen waren ook betrokken bij een massale knokpartij die in de vroege ochtend van 22 november uitbrak in de Belgische dancing Kokorico, in het plaatsje Zomergem bij Gent. Maar liefst vijf politiekorpsen rukten toen uit om de tientallen vechtersbazen tot bedaren te brengen. Lonink: „Dat gerucht gaat inderdaad. Maar het enige wat wij zeker weten, is dat deze vete al heel lang speelt en dat het geweld in de loop der tijd van kwaad tot erger is geworden. Er zou bij deze groepen ook sprake zijn van een heel sterke onderlinge loyaliteit.”
Frankrijk
In leeftijd variëren de groepsleden van 18 tot soms wel 40 jaar en zowel Antillianen, Turken en Marokkanen als Oost-Europeanen en autochtone Nederlanders zouden zich hebben aangesloten. Ook zouden jonge criminelen uit Frankrijk bij de onderlinge strijd betrokken zijn. Regelmatig worden „dikke auto’s” in Terneuzen gesignaleerd, „bestuurd door veel te jonge lefgozertjes die in de Scheldestad harddrugs komen halen en die nog nooit hebben gewerkt”, signaleerde een inwoner van Terneuzen op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant.
Burgemeester Lonink heeft de strijdende partijen opgeroepen een eind te maken aan het onderlinge geweld. Intussen heeft de politie woensdagavond in Goes een 37-jarige man uit Terneuzen aangehouden die ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij van 30 november. De politie onderzoekt of deze man ook iets te maken had met de schietpartij van dinsdag.
Sinds woensdagavond mag de politie drie maanden lang preventief fouilleren in de kern Terneuzen. De autoriteiten hebben dit gebied tot ”veiligheidsrisicogebied” verklaard.