Binnenland

Maatregelen ophanden tegen vogelpest

De desinfecterende matten kunnen uit de kast, want er dreigt weer een dierziekte. Minister Veerman van Landbouw wil zo snel mogelijk hygiënemaatregelen nemen op Schiphol om te voorkomen dat de vogelpest, die zich in Azië alsmaar uitbreidt, overslaat naar Nederland. Andere Europese luchthavens moeten ook maatregelen nemen, heeft de bewindsman dinsdag zijn collega’s laten weten.

ANP
28 January 2004 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Over de situatie op Schiphol wordt woensdag overlegd. Na dit overleg moeten de desinfecterende matten zo snel mogelijk worden neergelegd, en moet de douane meteen overgaan tot strengere bagagecontroles. Veerman overweegt ook serieus een importverbod op siervogels uit het getroffen gebied. Dat is nog niet voorzien in de Europese ban op pluimveeproducten uit Thailand, die vrijdag inging.

Veerman noemde de maatregelen van groot belang omdat de verspreiding van het virus zeer snel gaat. Wel voegde hij eraan toe dat de kans op besmetting door vliegtuigpassagiers erg klein is.

De Wereldgezondheidsraad WHO neemt de uitbraak van het virus ook uiterst serieus. Als het virus zich vermengt met een menselijk griepvirus, valt namelijk niet uit te sluiten dat dit miljoenen mensen het leven gaat kosten. Waarschijnlijk zal het dodenaantal van de uitbraak, ook zonder vermenging met andere virussen, nog stijgen, verwacht de raad. Tot dinsdagavond had de uitbraak tenminste acht levens geëist: zes in Vietnam en twee in Thailand.

De WHO vindt een reisadvies voor de landen waar de vogelpest heerst nog niet nodig. De ziekte is nu bevestigd in Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Indonesië, Zuid–Korea, China, Taiwan, Japan en Pakistan. Volgens Veerman zijn er ook aanwijzingen dat het virus in Myanmar (Birma), Bangladesh en Saoedi–Arabië is opgedoken.

In een brief aan de Tweede Kamer sprak de bewindsman vermoeden uit dat het virus in Indonesië al maanden rondwaart. Mogelijk zou de ziekte daar al in september zijn uitgebroken. Veermans Indonesische collega ontkende dit ten stelligste in het televisieprogramma Twee Vandaag.

De uitbraak van de ziekte in Azië levert de Nederlandse pluimveesector niets op. De sector, die vorig jaar zelf zwaar te lijden had onder een uitbraak, ziet eerder nadelen. Zo kunnen leveranciers van broedeieren in Nederland hun producten niet meer in de getroffen landen in Azië kwijt.

De Nederlandse industrie heeft ook niets aan het exportgat dat is ontstaan doordat de Thaise producenten niet meer meedoen. De Thai leveren vooral goedkoop bewerkt en bevroren vlees, terwijl hun Nederlandse collega’s het moeten hebben van verse producten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer