Binnenland

Eerste ebolapatiënt dit weekend naar Utrecht

DEN HAAG (ANP). Nederland ontvangt dit weekeinde voor het eerst een buitenlandse ebolapatiënt. Het gaat om een Nigeriaanse hulpverlener. De man wordt opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

5 December 2014 09:18Gewijzigd op 15 November 2020 14:55
UMC Utrecht. beeld ANP
UMC Utrecht. beeld ANP

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Nederland gevraagd de patiënt op te vangen. In het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht zijn al een tijd vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die mogelijk besmet zijn geraakt met het vaak dodelijke virus en hiervoor behandeld moeten worden.

Nederland heeft die plekken aangeboden als onderdeel van een Europese afspraak. Andere Europese landen hebben ook al buitenlandse ebolapatiënten opgenomen. Duitsland en Frankrijk hebben er elk twee en Zwitserland één.

De Nigeriaan wordt vervoerd met een speciaal vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Phoenix Air. Het gaat om een toestel van het type Gulfstream III waarin de patiënt volkomen geïsoleerd kan worden vervoerd. De Gulfstream is een ambulancevliegtuig dat is aangepast aan het vervoer van hoogst besmettelijke ebolapatiënten. Tijdens de reis verblijft de patiënt in een soort tent van doorzichtig kunststof. De tent bestaat uit twee delen, de ruimte voor de patiënt, inclusief toilet, en een soort sluis waarin verplegend personeel beschermende pakken kunnen aan- en uittrekken. Beide ruimten hebben hun eigen luchtsysteem.

Waar het vliegtuig landt is nog niet precies bekend, maar het zal hoogstwaarschijnlijk op Schiphol zijn. Daarna gaat de man met speciaal vervoer naar Utrecht. Voor dit vervoer en de maatregelen om de patiënt te isoleren zijn protocollen opgesteld.

Alle mogelijke besmettingsrisico’s zijn volgens minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking afgedekt. Er is uitgebreid geoefend voor de komst van een ebolapatiënt, zo zei ze vrijdag.

In totaal zijn acht Nederlandse ziekenhuizen geschikt om mensen met ebola-klachten op te vangen. Drie ziekenhuizen zijn geschikt gemaakt voor de behandeling van mensen, als blijkt dat ze inderdaad de zeer besmettelijke ziekte hebben. Het gaat om de universitaire ziekenhuizen in Leiden, Rotterdam en Groningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer