Binnenland

De Rozerie voorlopig dicht door brand

BARNEVELD. Lunchroom De Rozerie in Barneveld biedt mensen met een verstandelijke beperking werk dat gewaardeerd wordt. „Ze zijn trots op wat ze mogen doen, en ontwapenend in hun reacties richting de gasten. We hebben een vaste klantenkring die graag terugkomt.”

L. Vogelaar
4 December 2014 21:06Gewijzigd op 15 November 2020 14:54
BARNEVELD. Tafels schoonmaken na het vertrek van een gast hoort er ook bij in lunchroom De Rozerie. Vanuit het raam is er uitzicht op de Oude Kerk en de Langstraat. beeld De Rozelaar
BARNEVELD. Tafels schoonmaken na het vertrek van een gast hoort er ook bij in lunchroom De Rozerie. Vanuit het raam is er uitzicht op de Oude Kerk en de Langstraat. beeld De Rozelaar

Momenteel zit De Rozerie dicht, vier maanden lang. Brand bij de buurman zorgde voor rook- en waterschade, zegt manager dagbesteding A. Waardenburg. Het is al de tweede keer: kort voor de start van de lunchroom in 2003 was er ook brand in de buurt die roet in het eten gooide.

Achter het raam bengelt een bordje: ”Gesloten”. De brand op 13 november verwoestte woon- en accessoirewinkel You Like It. De Rozerie, er pal naast, kon niet open blijven. Tot teleurstelling van de werknemers. „Het is hun vertrouwde werkplek.”

Pinda’s

Sommigen konden aan de slag in een zorgcentrum. Anderen vonden dagbesteding in De Rozelaar aan de Rozenstraat. ”Rozerie”, staat daar nu op de deur van een van de ruimten. Binnen zitten Rob, Hans en Corné. Met grote krachtsinspanning proberen ze ijzerdraad door pinda’s heen te priemen. Hun werkstukken worden op 13 december tijdens Candle­light Shopping verkocht vanuit een stand pal voor De Rozerie, het beschadigde pand in de schaduw van de Oude Kerk.

„We bieden hun een educatief programma en gaan ook op excursie naar de toeleverende bedrijven van De Rozerie”, zegt Waardenburg. „Dan weten ze, als de lunchroom weer opengaat waar de producten vandaan komen.”

De Rozerie laat zien hoe mensen ondanks een verstandelijke beperking aan het werk kunnen, stelt de manager. „Het is een voorbeeld van integratie: zo zijn onze deelnemers zichtbaar aanwezig in de samenleving. Er werken per dag tien à twaalf cliënten. Sommigen zijn in de keuken bezig, anderen bedienen de klanten. Er zijn altijd twee begeleiders bij.”

Naast een werkplek is het ook een leerplek. „Sommige deelnemers stromen door naar een baan elders in de maatschappij. Ook al is dat doorgaans onbetaald werk, in hun beleving hebben ze een baan. Ze zijn er trots op.”

De protestants-christelijke stichting De Rozelaar biedt naast woonvoorzieningen en ambulante begeleiding ook dagbesteding in Barneveld, Nijkerk en Putten. Initiatieven als De Rozerie komen onder druk te staan door het overheidsbeleid. „We krijgen minder subsidie, het is lastiger zo’n lunchroom rendabel te maken”, zegt de manager. „We hebben begrip voor de noodzaak tot bezuinigen, maar als er voor zulke voorzieningen minder ruimte is, komt er een groep in de knel.”

Minder eenvoudig werk

Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaan verscheen, zorgt het ingewikkelder worden van de samen­leving en van het onderwijs ervoor dat meer mensen met een verstandelijke beperking afhankelijk zijn van zorg.

Waardenburg herkent dat. „Zij kunnen zich in deze maatschappij moeilijker handhaven dan enkele decennia geleden het geval was. Doordat er minder eenvoudig werk beschikbaar is, wordt het voor ons moeilijker om dat binnen te halen, en dat wordt versterkt door de economische situatie.”

Overigens –Waardenburg wil niet in mineur eindigen– leidt dit er wel toe dat creatieve oplossingen worden gezocht en dat er meer samenwerking met andere instellingen ontstaat. „De hoeveelheid inpak- en montagewerk verminderde. Toen zijn we zelf producten gaan ontwikkelen. Daarnaast houden deelnemers van De Rozelaar zich bezig met het demonteren van afgedankte computers en het digitaliseren van foto- en videobestanden. In Putten huren we sinds het begin van dit jaar ruimte in een zorgcentrum, zodat onze deelnemers daar dienstbaar kunnen zijn. Zoiets willen we in Nijkerk ook doen. Ook in Barneveld zijn meerdere locaties waar onze deelnemers aan de slag kunnen.”

Straks ook weer in De Rozerie, als de lunchroom in oude luister is hersteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer