Bevrijdingsmuseum wil Vrijheidsmuseum worden
GROESBEEK (ANP). Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek wil het nationale Vrijheidsmuseum worden. De plannen voor zo’n nationaal museum in Nijmegen zijn vorige week afgeketst. Het Bevrijdingsmuseum was een van de partners in die plannen en wil nu zelf drastisch uitbreiden, zegt directeur Wiel Lenders. Hij weet overigens nog niet of ‘zijn’ museum Vrijheidsmuseum gaat heten.
Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek gaat specifiek over de bevrijding van de regio Nijmegen in september 1944. Er waren vijf jaar geleden al plannen om het museum uit te breiden. Die zijn in de ijskast gezet, toen het Bevrijdingmuseum zich aansloot bij het voorgenomen VrijheidsmuseumWO2. Nu dat museum in Nijmegen niet doorgaat, heeft Lenders zijn plan verder uitgebreid om zo het hele verhaal vanaf de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog tot en met de nasleep ervan te kunnen vertellen.
„We gaan niet op lijken dansen”, zegt Lenders. „Maar we grijpen deze kans wel aan. Het museum is dringend aan renovatie en uitbreiding toe. Ons museum zal niet zo groot en uitgebreid worden als in Nijmegen de bedoeling was, maar wel compleet. En we willen ook aandacht besteden aan de oorlog bij onze buren, het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen.”
Lenders lijkt het tij mee te hebben. Het Bevrijdingsmuseum kreeg dit jaar meer bezoekers dan ooit. De gemeente Groesbeek trekt 600.000 euro uit voor de verbouwing. En het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) heeft toegezegd dat het Groesbeekse museum een flinke bijdrage kan verwachten. Het vfonds trok vorige maand de toegezegde subsidie van 6 miljoen euro voor het Vrijheidsmuseum in, maar liet toen weten dat het geld op de plank bleef liggen.