Binnenland

De winter komt voor christenen in Irak; gebed is hard nodig

DRACHTEN. De beweging WeAreN, die opkomt voor vervolgde christenen in Syrië en Irak, organiseert woensdagavond haar eerste landelijke gebedsbijeenkomst. Nu de winter op komst is, blijft gebed belangrijk, zegt de organisatie.

Redactie binnenland
26 November 2014 16:19Gewijzigd op 15 November 2020 14:40
Gevluchte christenen in Noord-Irak. beeld AFP
Gevluchte christenen in Noord-Irak. beeld AFP

Ruim 1800 mensen kunnen er woensdagavond in de zaal van de Bethelkerk van de vrije baptistengemeente in Drachten. Daar wordt vanaf 20.00 uur gebeden voor christenen in Syrië en Irak.

Of er daadwerkelijk zo veel mensen komen? Klaas Muurling, leider van de avond en woordvoerder van Open Doors, heeft geen flauw idee. „Als er vijftig mensen komen, gaat de bijeenkomst met evenveel passie door.”

Actiebereidheid

Muurling merkt de laatste tijd steeds meer actiebereidheid bij christenen in Nederland als het gaat om hun vervolgde broeders en zusters. In totaal zijn er door het hele land sinds augustus al meer dan 500 gebedsbijeenkomsten voor Irak en Syrië gehouden. „Dat is onvoorstelbaar. Dat Nederland zo massaal gaat bidden, daar krijg ik kippenvel van.”

De bijeenkomst van woensdagavond is bedoeld voor álle christenen, benadrukt Muurling. „Het is belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Alle aanwezigen hebben hun eigen kleur, en toch staan we samen op de bres. Een Iraakse pastor verwoordde het in augustus zo: Door Irak worden we eraan herinnerd dat we allemaal één zijn. Het maakt niet uit welke achtergrond we hebben; voor de Islamitische Staat zijn we allemaal doelwit.”

Arabische liederen

Woensdagavond wordt er behalve voor christenen ook voor jezidi’s en Turkmenen gebeden. Er is een overdenking en een Iraaks koor zingt Arabische liederen. Ook vertelt een Iraaks-Nederlandse medewerker van stichting Gave over zijn contacten met geloofsgenoten in Irak.

In de Iraakse vluchtelingenkampen is de winter aanstaande. „Die kan daar echt heel bar zijn”, weet Muurling. „Maar ook het geestelijk klimaat is soms bar. Denk je de uitzichtloosheid in. Wat gaat de toekomst bieden? Moeten de vluchtelingen naar het buitenland? Hoe vaak nog moeten ze door de traumatische ervaring heen van alles achter je laten? Ik kan me niet voorstellen hoe het is om één keer te vluchten, maar sommige mensen zijn al vier, vijf keer in hun leven gevlucht. Gebed is dan hét middel om hen te ondersteunen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer