„Groene thee helpt bij alzheimer”
Pieter de Boer (61) uit Nunspeet heeft zeer goede ervaringen met het effect van groene thee bij de ziekte van Alzheimer.
Zijn vrouw Grietje (60) heeft deze aandoening. De Boer noemt de werking van groene thee bij zijn vrouw verbluffend. „Ze was volledig de weg kwijt maar kan nu, na twee jaar groenetheegebruik, nog steeds thuis worden begeleid.”
Groene thee bevat een sterk antioxidant, epigallocatechin gallaat (EGCG), waar in de wetenschappelijke literatuur allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen aan worden toegeschreven. „EGCG remt alzheimer bij sommige patiënten in meer of mindere mate en incidenteel zelfs zeer sterk af. Groene thee werkt niet bij iedereen, maar áls het werkt, is dat al binnen een week te merken”, aldus De Boer. De stof lijkt ook de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson af te remmen, zo voegt hij eraan toe.
Groene thee getrokken van theebuiltjes bevat volgens De Boer te weinig EGCG. Daarom bereidt de Nunspeter de drank zelf uit groenetheebladeren. Ook voegt hij citroensap toe voor een juiste zuurgraad en een goede werking van EGCG. De Boer heeft voor de juiste bereiding van de thee een handleiding geschreven. Deze staat inmiddels online.
Prof. dr. Marcel Olde Rikkert en prof. dr. Myrra Vernooij-Dassen van het Radboud Alzheimer Centrum, onderdeel van het Radboudumc in Nijmegen, waren zo enthousiast over het werk van De Boer dat ze besloten zijn handleiding op de website van hun centrum te zetten.
In een voorwoord schrijven beide medisch specialisten: „Wanneer we als professionals met mantelzorgers kunnen samenwerken door zo over en weer van elkaar te leren van wetenschappelijke en praktijkervaring, kunnen we grote stappen vooruit maken in de dementiezorg. Op de eerste plaats kunnen andere mantelzorgers, maar ook professionals in zorg en welzijn, heel veel leren van de tips die in deze beknopte handleiding zijn beschreven. Niet alle concrete adviezen zijn werkzaam voor iedereen, maar ze zijn wel het uitproberen meer dan waard.”
En het bleef niet bij deze ene handleiding. De inventieve Nunspeter kwam er ook achter dat het gehalte aan kooldioxide in de binnenhuislucht, en met name in de slaapkamer, niet te hoog moet zijn. In veel geïsoleerde huizen is dit volgens De Boer wel het geval. Ook in verpleeg- en verzorgingshuizen, zo bleek uit onderzoek van de GGD Gelderland-Midden.
Het dag- en nachtritme van de vrouw van De Boer raakte verstoord en ze had last van onrust, angst en lichte paniek, soms ook van korte ademstilstanden. De Boer legde een link met een te laag zuurstofgehalte en een te hoog kooldioxidegehalte in de slaapkamer. Sinds de kamer goed is geventileerd, behoren deze problemen tot het verleden en slaapt zijn vrouw weer goed. Hoe de ventilatie op orde komt, staat in een tweede handleiding.
Beide handleidingen trekken veel belangstelling. Zo veel dat de website van het Alzheimer Centrum recent overbelast raakte.
Klik hier voor de handleiding groene thee en klik hier voor de handleiding omgaan met demente patiënten.