Verplichte apk voor cv-ketel om giftig koolmonoxidegas
ZOETERMEER. Vier gevallen van (dreigende) koolmonoxidevergiftiging haalden in de afgelopen twee weken het nieuws. Zo’n 44 mensen ontsnapten aan de koolmonoxidedood. Hoe voorkom je vergiftiging door het giftige gas?
Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?
Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Wie het gas inademt, raakt al snel bewusteloos. Zonder frisse lucht kan het dan snel afgelopen zijn. Het goedje is daarnaast geur- en smaakloos, waardoor slachtoffers vaak niets door hebben.
Volgens voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) vallen er jaarlijks in Nederland gemiddeld honderd gewonden en tien doden door koolmonoxidevergiftiging.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van CO-vergiftiging?
Vroeger waren vooral ouderwetse open geisers de boosdoeners, tegenwoordig vallen er steeds vaker slachtoffers onder cv-keteleigenaren. Uit onderzoek van tv-programma Dit is de Dag bleek onlangs dat dit komt doordat cv-ketels regelmatig verkeerd geïnstalleerd of slecht onderhouden worden.
Om die reden wil Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, dat de overheid vakbekwaamheidseisen gaat stellen aan installatiebedrijven. Sinds het afschaffen van de Vestigingswetgeving in 2007 kan iedereen een installatiebedrijf beginnen. Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema: „Wij vinden dat alleen gediplomeerde installateurs cv-ketels mogen plaatsen en onderhouden. Helaas komen onze leden in de praktijk te vaak de gevolgen van ondeskundig installatiewerk tegen.”
Wat kun je als consument zelf doen om vergiftiging te voorkomen?
Verwarm je het huis nog met een geiser of een cv-ketel van voor 2000? Vervang deze. Niet alleen voorkom je daarmee koolmonoxidevergiftiging, het levert ook nog eens kostenbesparing op. De investering is snel terugverdiend vanwege het hoge rendement van de huidige ketels.
Een andere maatregel die je als consument eenvoudig kunt nemen, is het eens in de een à twee jaar laten controleren van de cv-ketel, al dan niet met een onderhoudscontract. Siertsema benadrukt het belang ervan: „Bijna de helft van de huizenbezitters laat de cv-ketel niet regelmatig controleren. De kans op ongelukken is dan groot. Onze leden komen stokoude cv-ketels tegen die nooit zijn onderhouden. Dat zou niet mogelijk moeten zijn. Daarom pleiten wij voor de invoering van een verplichte apk voor cv-ketels.”