Binnenland

Studenten gaan (weer) het Malieveld op

DEN HAAG (ANP). Vrijdag worden er duizenden studenten verwacht op het Malieveld in Den Haag. Zij gaan protesteren tegen het leenstelsel, maar wat is dat leenstelsel precies en waarom zijn de studenten ertegen?

14 November 2014 07:52Gewijzigd op 15 November 2020 14:21

Wat is het leenstelsel?

Het leenstelsel gaat de huidige basisbeurs vervangen. De basisbeurs is nu vier studiejaren lang een gift voor studenten, 279,14 euro per maand voor studenten op kamers en 100,25 euro voor studenten die thuis wonen. Vanaf het studiejaar 2015-2016 moet het nieuwe stelsel ingaan, waarin de basisbeurs een lening wordt. Studenten kunnen maximaal een kleine 1000 euro per maand lenen, inclusief een eventuele aanvullende beurs. Kinderen van minder draagkrachtige ouders krijgen een aanvullende beurs van maximaal 365 euro. De lening moet binnen 35 jaar worden afgelost en als dat niet is gelukt, wordt de rest kwijtgescholden, nu is dat nog na 15 jaar.

Waarom zijn de studenten er tegen?

Ze vrezen dat het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt omdat iedere student zich fors in de schulden gaat steken en vervolgens decennialang moet afbetalen. Vooral kinderen van minder vermogende ouders, studenten die willen doorstromen van het mbo naar de hbo of meerdere studies willen doen, zullen daar eerder vanaf zien door de hoge kosten.

Heeft het protest nog zin?

De kans is klein. De Tweede Kamer heeft namelijk al ingestemd met het wetsvoorstel en ook in de Eerst Kamer is een meerderheid voorstander. In 2011 gingen de studenten ook massaal het Malieveld op, toen als protest tegen de langstudeerboete. Deze maatregel, waarbij studenten 3000 euro extra moeten betalen voor ieder jaar dat ze langer doen over hun studie, ging uiteindelijk niet door. De kans dat ook het leenstelsel geschrapt wordt, is echter nihil.

Overigens …

De studenten zijn nu fel tegen de afschaffing van de basisbeurs. Maar in 1986 waren ze fel tegen de ínvoering daarvan. De reden dat ze destijds tegen waren: kinderen uit armere gezinnen zouden minder toegang hebben tot het hoger onderwijs omdat ze moeten lenen bovenop de basisbeurs. De protesten waren zo heftig dat er ME aan te pas moest komen. Toenmalig minister Wim Deetman werd bekogeld met mest, eieren en zelfs in zijn buik geschopt door een boze student.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer