Kamer: Lof voor inzet van Beatrix
De Tweede Kamer is vol lof over de inzet van koningin Beatrix en minister Bot van Buitenlandse Zaken voor de Nederlandse gevangenen in Thailand en over de „successen” die ze voor de gedetineerden hebben behaald.
Twee gevangenen krijgen gratie, de doodstraf van twee anderen wordt waarschijnlijk omgezet in een levenslange gevangenisstraf en binnenkort komt er een verdrag voor het uitzitten van een Thaise straf in Nederland.
Volgens kamerleden van CDA, VVD en PvdA zijn deze „successen” te danken aan het staatsbezoek. Dat was „een geweldige katalysator”, zei CDA-kamerlid Eurlings. Zijn collega Wilders (VVD) vindt dat het staatsbezoek „een breekijzer is gebleken voor verbetering van het lot van Nederlandse gevangenen in Thailand.” Dat denkt ook PvdA’er Koenders: „Zonder de Koningin en de bijzondere relatie tussen het Thaise en het Nederlandse koningshuis was dit niet gelukt.” De SGP plaatst echter kanttekeningen bij deze verdiensten van het staatsbezoek.
De Thaise vorst Bhumibol heeft gisteren de gratieverzoeken van twee Nederlandse gevangenen, Pedro Ruyzing en George Ofosuhene, onverwacht ingewilligd. Hij maakte dat nieuws gisteren bekend aan het einde van het staatsbezoek van koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander aan zijn land.
Ruyzing en Ofosuhene zijn direct vrijgelaten en overgebracht naar een politiebureau in Bangkok. Daar verblijft het tweetal onder begeleiding van medewerkers van de Nederlandse ambassade. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat de twee binnen enkele dagen naar Nederland kunnen terugkeren.
Van Ofosuhene is alleen bekend dat hij in Nigeria of Ghana geboren is en de Nederlandse nationaliteit heeft. Hij was veroordeeld tot vijftig jaar cel wegens drugssmokkel. De 45-jarige Ruyzing kreeg in 1995 de doodstraf voor het smokkelen van heroïne, maar die straf is later omgezet in een langdurige detentie.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken, die de Koningin en haar zoon begeleidde, had nog meer goed nieuws voor Nederlandse gedetineerden in Thailand. Hij zei dat de doodstraf van twee Nederlanders van Chinese afkomst waarschijnlijk wordt omgezet in een celstraf. Bovendien verwacht hij binnen een aantal weken een overbrengingsverdrag met Thailand te ondertekenen. Dat maakt het mogelijk dat in Thailand veroordeelde Nederlanders een deel van hun straf in Nederland uitzitten. Als het zogenoemde WOTS-verdrag er is, kan onder andere Machiel Kuijt hierop een beroep doen.