Binnenland

Kostuum en hoed verplicht

Kledingvoorschriften voor de koninklijke bruiloft zijn niet ongebruikelijk. Ze worden discreet meegedeeld op de uitnodiging. Voor zaterdag in Amsterdam geldt dat heren een donker pak dragen en dames bij voorkeur een hoed op het hoofd hebben.

Marie van Beijnum
2 February 2002 15:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Eind november kreeg mevrouw D. P. Thijsen-Kirpestein uit Buren een telefoontje van Paleis Noordeinde. Ze wist meteen waar het over ging: de uitnodiging voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima. Zaterdagmorgen zitten ze in de Beurs van Berlage. Hij in donker pak en zij met hoed.

D. J. Thijsen -voor bekenden gewoon Jan- is de grote organisator achter het Oranjemuseum in Buren. Bekende van het Hof. Hij en zijn vrouw kregen een invitatie om het feest in Amsterdam mee te maken. Ze wonen de burgerlijke huwelijksvoltrekking in de Beurs van Berlage bij.

Op de convocatie stond het verzoek of heren zich in een donker kostuum wilden steken. Dames werd verzocht een hoed te dragen. Dus steekt Thijsen zich zaterdag in een donkergrijs pak. Dat kleurt trouwens prachtig bij de kleding die zijn vrouw aanheeft. „Ik draag een parelgrijze wollen blazer met een motief van zwarte takken. Het jasje is met brokaat doorgestikt en daarom draag ik er een brokaatkleurige blouse bij. Daaronder heb ik een zwarte rok met hetzelfde motief als dat op de blazer”, vertelt ze enthousiast. Het geheel wordt gecompleteerd door een grijze cape die van voren iets korter is dan van achteren. De cape heeft een bontrandje en een sjaalkraag. Als het warm is in de Beurs, doet mevrouw Thijsen de cape uit.

En dan de hoed. „Ik ben nogal lang dus kan ik wel een forse hoed dragen”, aldus mevrouw Thijsen. Ze schafte een zwarte aan, „luchtig” van karakter. En niet, zoals de kunstenares Marthe Röling, „recht” met een rand voor en achter en niet van opzij, zodat anderen „er langs kunnen kijken.”

Vrijdag aan het einde van de middag reisde het echtpaar Thijsen naar het Golden Tulip-hotel in Naarden. Daar genoten ze samen met andere geïnviteerden van een diner. Zaterdagochtend was er tussen zes en zeven uur een gezamenlijk ontbijt, waarna de bus vertrok naar de passagiersterminal in Amsterdam. Vandaaruit ging het verder naar de Beurs.

Als het bruidspaar de Beurs verlaat voor de kerkelijke inzegening -de bruidegom in het pak van de marine en de bruid in een ’kleed’ van Valentino- blijven de meeste genodigden achter. Ze kunnen op monitoren zien wat er in de Nieuwe Kerk gebeurt en krijgen een lunch aangeboden in de Beurs. „Geweldig”, aldus mevrouw Thijsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer