Economie

WAO’ers weten zelf sneller weer aan de slag te komen

Arbeidsongeschikten vinden sneller een „duurzame baan" als ze zelf hun traject naar de arbeidsmarkt mogen uitstippelen, dan wanneer ze aan de leiband moeten lopen van een commerciëel reïntegratiebedrijf. Dat blijkt volgens Casemanagement Services uit een experiment dat het kennis– en opleidingscentrum uit Gouda heeft uitgevoerd in opdracht van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

ANP
22 January 2004 18:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Het experiment ’Empowerment WAO’ers door casemanagement’ is in januari 2002 begonnen. Nu twee jaar later blijken bijna tweehonderd van de ruim 450 arbeidsongeschikten die zelf mochten bepalen hoe ze terugkeren naar de arbeidsmarkt, weer aan het werk te zijn. „Van de evengrote groep WAO’ers die op de reguliere manier is begeleid, hebben inmiddels 130 een baan", aldus directeur E. Elbers van Casemanagement Services donderdag.

Het UWV noemt de eerste resultaten van het experiment veelbelovend. Volgens een woordvoerster van de uitkeringsinstantie is het slagingspercentage van 42 bij de WAO’ers die zelf de regie hebben gekregen, echt hoog. Volgens de jongste cijfers van het UWV, van september vorig jaar, weet gemiddeld 37 procent van de WAO’ers in een regulier reïntegratietraject binnen twee jaar een baan te bemachtigen.

„Het belangrijkste resultaat van het experiment is echter dat de mensen een duurzame baan hebben weten te vinden", stelt de woordvoerster van het UWV Onder een duurzame functie wordt een arbeidscontract verstaan van minimaal een jaar. Over een half jaar hoopt het uitvoeringsinstituut een defintief oordeel te vellen over de werkwijze van Casemanagement.

Het UWV sluit de contracten met bedrijven die de uitkeringsgerechtigden scholen en begeleiden. „Meerdere reïntegratiebedrijven hebben al deze werkwijze, waarbij de zelfredzaamheid wordt bevorderd, overgenomen. Ook gaan we het experiment in de zorg en welzijn verder doorzetten", aldus de zegsvrouw van het UWV. De WAO–instroom is traditioneel in de zorgsector relatief hoog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer