Binnenland

Geen ontslag voor procureur Antillen

De Antilliaanse minister Komproe (Justitie) laat de procureur-generaal van de Nederlandse Antillen voorlopig met rust.

ANP
22 January 2004 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:54

Vorige week stuurde Komproe de procureur-generaal nog een brief waarin hij het vertrouwen in hem opzegde en aankondigde hem te willen ontslaan.

Dit vanwege de geheime lunch die de top van het openbaar ministerie had met de Nederlandse ministers Donner (Justitie) en De Graaf (Koninkrijksrelaties) op 6 januari op Curaçao. Komproe vindt het nog steeds onacceptabel dat zijn ambtenaren met de Nederlandse ministers hebben geluncht terwijl hij daarvan niet op de hoogte was.

Hoewel zijn vertrouwen in procureur-generaal Piar ernstig is geschaad, beseft hij terdege dat hij niet de bevoegdheid heeft hem te ontslaan, aldus Komproe gisteren. Ontslag van de procureur-generaal is een bevoegdheid van de koninkrijksregering. Dat is de Nederlandse regering, aangevuld met de gevolmachtigde ministers van de Nederlandse Antillen en Aruba.

De minister beweerde zelfs dat hij nooit heeft gerept over ontslag voor de procureur-generaal. In zijn brief aan Piar staat echter letterlijk dat hij dit zonderlinge voorval niet ongemerkt voorbij zal laten gaan. Ook schreef hij dat de gouverneur van de Antillen zou worden ingeschakeld evenals de Raad van Advies. Deze weg wordt alleen bewandeld bij dreigend ontslag. Mogelijk is het gebrek aan steun van de coalitiepartners reden voor Komproe om bakzeil te halen. Of de kwestie nog gevolgen voor de procureur-generaal zal krijgen is nog niet duidelijk. Volgens Komproe hangt het af van de bevindingen van een net benoemde commissie, die onafhankelijk onderzoek gaat doen naar de rechtshandhaving van de Antillen.

„De rechtshandhaving is een erg belangrijk en delicaat gebied voor ons land. We moeten ervoor zorgen dat in het gebied van de rechtshandhaving geen sprake is van bemoeienis in ons juridisch systeem. Van niemand, van geen enkele partner in het koninkrijk. We zijn een autonoom land”, zei Komproe.

De commissie zal zich verdiepen in het functioneren van de kustwacht, het recherchesamenwerkingsteam (RST), de landsrecherche, het OM en het politiekorps. Het OM is het eerst aan de beurt, aldus Komproe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer