Kieswijzer helpt lokale zwevende stemmer
UTRECHT. Vragenlijsten op internet rond verkiezingen helpen met name de lokale kiezer bij het bepalen van zijn stem. Stemhulpen als Kieskompas, StemWijzer en stemvannederland.nl dienen vooral twijfelende stemmers bij raadsverkiezingen.
Dat bleek dinsdag tijdens de presentatie van de resultaten van een onderzoek van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de gemeente Utrecht.
Stemhulpen blijken de meest geraadpleegde media bij het bepalen van de stem in de stad Utrecht, aldus de studie. Bijna vier op de vijf kiezers vulden de internetlijsten in, terwijl twee van de drie zich ook lieten leiden door de landelijke radio en tv. Landelijke kranten, regionale media en partijwebsites werden door een op de twee kiezers als bron voor informatie over plaatselijke aangelegenheden opgegeven.
Er is een groot verschil tussen het gebruik van stemhulpen bij landelijke en bij gemeenteraadsverkiezingen. Bij landelijke verkiezingen gebruikt de meerderheid van de stemmers kieswijzers om zich bevestigd te voelen in hun al vaststaande partijkeus.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn het juist zwevende kiezers die de stemhulpen gebruiken. Zij doen dat om zich te informeren over de standpunten van partijen en stemmen vaak op de partij die de kieswijzer aangeeft.
De wetenschappers veronderstellen dat dit de opkomst verhoogt, maar keihard bewijs ervoor hebben ze niet. Burgemeester Van Zanen legde wel een relatie met de gestegen opkomst in Utrecht.
De stellingen van stemhulpen moeten zeer zorgvuldig worden geformuleerd, stelde onderzoekster dr. Naomi Kamoen. Mensen reageren namelijk anders op een positief geformuleerde stelling dan op een negatief verwoorde.
Het Utrechtse D66-raadslid Fokke meldde dat zijn partij ervoor heeft gezorgd dat haar standpunten goed in de kieswijzers werden geformuleerd.