„Kroongetuige kan puzzel compleet maken”
NIJMEGEN. „Een goede actie.” Zo noemt prof. dr. Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de beslissing van het openbaar ministerie om in zee te gaan met de criminele kroongetuige Fred Ros.
Kroongetuige Ros zal veel „interessante informatie” bieden over het reilen en zeilen in de onderwereld, stelt Tak, die in 1994 een standaardwerk over de kroongetuige schreef. „In het Passageproces zijn Dino S. en Ali A., verdacht van het beramen van moorden, de dans ontsprongen. Het gaat om twee uitermate belangrijke personen in het strafproces. Justitie heeft puzzelstukjes, door de verklaringen van Fred Ros kan de puzzel compleet worden.”
Wil justitie de sleutelfiguren in de onderwereld veroordeeld krijgen, dan moet ze wel in zee gaan met criminelen uit die kringen. „Op een andere manier is het voor de politie onmogelijk om de opdrachtgevers van moorden te pakken te krijgen. Inzet van een politie-informant kan niet. Die zou betrokken raken bij moordplannen. Dat is uit den boze.”
Justitie gaat in zee met een crimineel die zelf tot over zijn oren in de misdaad zit. Is dat ethisch verantwoord?
„Ik ben geen ethicus, maar jurist. Ik stel vast dat de wet het gebruik maken van kroongetuigen toestaat.”
Een kroongetuige uit de onderwereld kan gaan liegen.
„Ik vind het altijd zo raar dat we alleen argwanend zijn over kroongetuigen, maar niet over gewone getuigen. Ook gewone getuigen kunnen er belang bij hebben om te liegen. En van getuigen maken we toch ook gebruik? In beide gevallen moet je wantrouwen hebben.
Ik vind dat we in Nederland spastisch omgaan met kroongetuigen. Ik volg al tientallen jaren het strafrecht in andere landen. Daar is het heel gebruikelijk dat justitie onderhandelt met verdachten, in ruil voor strafvermindering en een som geld.”
Advocaat mr. Nico Meijering, raadsman van Dino S. en Ali A., veegt de vloer aan met de redenering van Tak. „Deze kroon getuige zorgt voor veel ellende. Een kroongetuige wordt door justitie als het ware uitgelokt om te liegen. Voor de kroongetuige lonkt de vrijheid. Ros beschuldigt onschuldigen. Justitie beloont iemand die zelf betrokken is bij een moord. We moeten ons echt achter de oren krabben over de inzet van criminele kroongetuigen.”