Nederlandse stopt vaker met werken na zwangerschap
Nederlandse moeders zijn traditioneler dan het beeld dat van ze bestaat. Uit onderzoek van het Demografisch Instituut (NIDI) blijkt dat de groep vrouwen die stopt met werken omdat ze kinderen krijgen groter is dan verwacht.
„Het beeld bestaat dat deze groep er niet meer is”, zei een van de onderzoekers van het NIDI vrijdag. Ongeveer eenderde van de circa 900 ondervraagde vrouwen stopt met werken omdat er kinderen komen. De helft van deze vrouwen wordt weer actief op de arbeidsmarkt als hun kroost wat ouder is.
„Europees gezien zitten we aan de traditionele kant”, weet de onderzoeker. In Engeland of Scandinavië bijvoorbeeld combineren meer moeders hun ouderschap met een baan. In de Scandinavische landen zijn de verlofregelingen vaak beter geregeld. Ook is er een historische reden. „Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen veel Britse vrouwen de rol van de mannen in de fabrieken over.”
Een deel van de moeders stopt omdat ze zich volledig op de opvoedtaken wil richten. Maar werkneemsters stoppen ook omdat ze niet weten hoe ze de opvoeding met hun werk moeten combineren. „Deze vrouwen hebben geen partner die kan bijspringen of ze hebben geen toegang tot de kinderopvang.”
Het NIDI deed onderzoek onder vrouwen van 16 tot ongeveer 44 jaar.