Staphorster vinding trekt wereldwijde aandacht
STAPHORST. Je zult maar een uitvinding hebben gedaan die de wereld verovert. Martin van der Sluis (35) uit Staphorst deed het. Hij beseft nauwelijks wat hem overkomt nu zijn luchtreinigingsapparaat PlasmaMade al in zestien landen wordt verkocht.
Van der Sluis trad in maart met zijn vinding naar buiten, met de strenge Duitse TÜV-keuring en een wereldwijd patent op zak. Het apparaat is even briljant als simpel, een technisch hoogstandje. Het is een rond filter dat je in de afvoerbuis van je afzuigkap plaatst. Onzichtbaar. Een uitgang naar buiten is niet nodig.
Alle vieze luchten in keuken en kamer worden voor 100 procent afgebroken. Het apparaat blaast pure, schone lucht de kamer weer in en dat op een vermogen van slechts 15 watt. De levensduur van de PlasmaMade is twintig jaar, het apparaat kost 749 euro.
Dat de ventilatieschacht ontbreekt, levert volgens Van der Sluis bovendien een forse energiebesparing op. „Een gezin blaast elk jaar 200 euro naar buiten. Over een aantal jaren mag dat in veel Europese landen niet meer”, zegt Van der Sluis.
De Staphorster is bescheiden. „Geen cowboyverhalen. Ik sla mijzelf niet op de borst, maar ik kan niet ontkennen dat dit een wereldvinding is.”
Samen met zijn broer Kenny werkte Martin vijf jaar aan de PlasmaMade. Het filter is eigenlijk gewoon een luchtreinigingsapparaat. Wie niet kokkerelt kan toch de afzuigkap zachtjes laten draaien. Het apparaat reinigt dan de lucht in de woning.
Keukenbedrijven uit de hele wereld, waaronder alle grote merken, staan in de rij om het filter te mogen verkopen. „Aanvankelijk waren ze sceptisch, maar toen ze het testten en bleek dat het werkte, wilden ze het allemaal hebben”, zegt Van der Sluis. Ook fabrieken die kampen met geurproblemen, zoals koffiebranders, tonen interesse.
Zoals de naam al aangeeft, werkt de PlasmaMade met plasma. Dit gas ontstaat als zuurstof elektrisch geladen wordt. Eerste stap in het luchtreinigingsproces is dat een elektrostatisch filter aan de buitenkant van de koker afrekent met vaste stoffen die in de luchtstroom zitten: die verbranden. Vervolgens vernietigt het plasma dat door de afzuigkap naar buiten wordt geblazen, alles wat rest. Stoom, stof, pollen, bacteriën en geuren, het maakt niets uit: de lucht wordt schoner dan wat je in de bergen inademt.
Het filter meet de samenstelling van de binnenstromende lucht en maakt precies zo veel plasma als nodig is. Zuinig en efficiënt.
Martin van de Sluis runt samen met zijn vrouw en zijn broer Kenny een metaalbedrijf in Staphorst. Ze maken hoogwaardige keukenmaterialen en hebben onder de naam Ornell een eigen lijn voor afzuigkappen. „Ik heb dus ervaring met luchtreiniging”, zegt Martin, die een technische achtergrond heeft.
Uitvinden zit hem in de genen. „Als ik een probleem zie, wil ik het oplossen. Ik kwam op het idee voor dit systeem door ons zoontje, dat astma heeft. Luchtreinigingssystemen zijn er wel, maar die werken met koolstoffilters die je regelmatig moet verwisselen. Dat is duur en onhandig. Ozon wordt ook wel gebruikt, maar te veel van deze stof is niet gezond. Voordat zuurstof ozon wordt, is het plasma. Ik bedacht dat hier wat mee te doen moest zijn, in combinatie met een elektrostatisch filter”, zegt Van der Sluis.
Een bedrijf in Drachten produceert het filter. Sinds de introductie in de vakpers in maart loopt het storm. Van der Sluis kreeg al veel aanbiedingen van grote bedrijven, die het alleenrecht willen, om zijn vinding over te dragen. Hij weigerde. „Deze vinding is voor iedereen.”