Betere opvang uitgebuite meisjes en vrouwen
LEEUWARDEN. Staatssecretaris Teeven (Justitie) opent maandag in Leeuwarden het eerste opvangcentrum voor vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel en loverboys. In het tehuis zullen 32 vrouwen onderdak kunnen vinden. Ze kunnen koken op hun kamer en er zo nodig ook een kind verzorgen.
Het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) is onderdeel van het landelijke expertisecentrum Fier in Leeuwarden. Het is gespecialiseerd op het gebied van geweld in relaties. Het opvangcentrum staat ook in die stad.
De slachtoffers van mensenhandel komen uit het hele land, inclusief de Randstad, waar de meeste slachtoffers van mensenhandel te vinden zijn. Ellen de Ruiter, woordvoerder van Fier: „Voor veel slachtoffers is het goed dat ze weg zijn uit hun eigen omgeving en niet zo gemakkelijk gevonden kunnen worden door degenen voor wie ze op de vlucht zijn.”
Het nieuwe gebouw wordt vooral bevolkt door vrouwen uit Oost-Europa en Afrika. Ze zijn door mensenhandelaren naar Nederland gelokt en met geweld gedwongen in de prostitutie te werken. Fier ruimt ook plaats in voor vrouwen die geen verblijfsvergunning hebben. De Ruiter: „We onderhouden nauw contact met politie en justitie. We willen zo veel mogelijk helpen de daders op te sporen. De vrouwen kunnen belangrijke verklaringen afleggen. We stimuleren hen om aangifte te doen tegen hun daders. Maar we helpen ze ook met het invullen van formulieren om een verblijfstitel aan te vragen. Het kan zijn dat ze daarvoor niet in aanmerking komen. Daarom proberen we hen ook voor te bereiden op terugkeer naar het land waar ze vandaan komen.”
De Stichting Fier heeft pal naast het nieuwe onderkomen een tweede centrum, dat twee jaar geleden al als opvang voor getraumatiseerde meisjes en vrouwen in gebruik is genomen. Daarin wonen kinderen van twaalf jaar en ouder die gevlucht zijn vanwege mishandeling of uitbuiting in de prostitutie.
Onder de laatste categorie vallen veel meisjes van Nederlandse afkomst die in handen zijn gevallen van loverboys en daar uiteindelijk voor op de vlucht geslagen zijn. De Ruiter: „We hebben ook te maken met jonge vrouwen die op andere manieren misbruikt werden. Er woont een vrouw die tien jaar geleden als huisslavin gekocht werd en gedurende jaren nooit buiten kwam. Uiteindelijk heeft ze toch hulp gezocht en is ze bij ons terechtgekomen.”
Slachtoffers van uitbuiting vinden via jeugdzorg, vele hulpverleningsinstanties, politie en justitie hun weg naar het opvangtehuis in Leeuwarden.
In Nederland is de hulp aan slachtoffers van kinderhandel en mensenhandel sterk versnipperd en ontoereikend, vinden de deskundigen van Fier.
Meisjes en vrouwen die met een traumatische ervaring door uitbuiting kampen, krijgen daardoor niet de hulp die ze nodig hebben. De Ruiter: „In ons nieuwe huis bundelen we alle kennis en expertise, zodat de slachtoffers beter behandeld kunnen worden en de strijd tegen mensenhandel daadkrachtiger en efficiënter gevoerd kan worden.”