„Jongeren denken lichtzinnig over xtc”
TILBURG. Hij maakt zich grote zorgen over xtc-gebruik door jongeren. De verslavingstherapeut bij Moedige Moeders, een organisatie die strijdt tegen drugs, zou willen dat de overheid het gebruik van de pillen aan banden legt.
Drie doden vielen er afgelopen weekend bij het Amsterdam Dance Event, een festival dat door honderdduizenden mensen werd bezocht.
Met lede ogen ziet de verslavingstherapeut bij Moedige Moeders hoe het pilletje zijn duizenden verslaat. Op zijn werk sprak hij vanmorgen nog een jongere die xtc gebruikt en op het Amsterdamse festijn was. „Uit zijn verhaal begreep ik dat het drugsgebruik op het festival schrikbarend hoog was. Zelf zei de jongen dat hij een topervaring had gehad.”
Jongeren gaan „lichtzinnig” om met xtc, weet de uit Noord-Holland afkomstige verslavingstherapeut die zelf jarenlang verslaafd was aan allerlei drugs. „Ze hebben het niet over xtc, maar over „een muntje.” Het drugsgebruik onder jongeren loopt de spuigaten uit. In mijn dorp kun je voor 2, 3 euro een xtc-tablet kopen. Jongeren zeggen: „Dat is veel goedkoper dan een Bacardi-cola, daar betaal ik 7 euro voor. Dan zeg ik: Maar xtc is veel schadelijker dan Bacardi-cola.”
De rooms-katholieke Noord-Hollander („God heeft me van mijn verslaving bevrijd”) kan niet genoeg benadrukken dat xtc-gebruik „slecht” is. „Je bent door xtc niet meer wie je bent. Ik sprak tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor 13- en 14-jarige scholieren. Ik vroeg de kinderen wie er drugs gebruikte. Een 14-jarig meisje stak haar vinger op. Ze zei dat ze door de drugs een veel beter seksleven had. Veertien jaar was ze. Ik zei: „Jij moet met je barbies gaan spelen. Jongeren gaan met Jan en alleman naar bed. Er is geen liefde, maar lust.”
Het verhaal van de organisatie van het Amsterdamse dance-evenement dat er streng wordt gecontroleerd, verwijst de man naar de prullenbak. „Er wordt bij dit soort feesten bij een controle af en toe iemand uitgepikt. Maar dat is voor de statistieken. De volgende persoon erna kan gewoon doorlopen.”
Feestgangers slikken massaal xtc. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut onder 3000 jongeren bleek dat vorig jaar 60 procent bij het stappen xtc had gebruikt. Xtc-gebruik leidt vaker tot doden. Vorig jaar zouden in de zomermaanden zes mensen door het drugsgebruik zijn omgekomen. Xtc-gebruik kan onder meer leiden tot misselijkheid, darmklachten, onrust en hartkloppingen.
Het Trimbos-instituut waarschuwt allang voor de xtc in hogere doses. Een pil bevatte in 2012 gemiddeld 120 milligram van de werkzame stof mdma, twee jaar eerder was dat nog 90 milligram. Trimbos adviseert: „Als iemand ineens koortsachtige verschijnselen vertoont, ga naar de EHBO, want het kan betekenen dat iemand oververhit raakt. Van xtc gaat de lichaamstemperatuur omhoog.”
Prof. dr. H. G. Roozen, bijzonder hoogleraar verslaving aan Tilburg University, hoopt dat de overheid jongeren meer gaat waarschuwen voor de gevaren van xtc. „Xtc is niet zomaar een schadeloos snoepje. Veel mensen genieten ervan, een kleine groep ondervindt negatieve gevolgen van xtc-gebruik.” Anders dan bij alcohol melden zich jaarlijks slechts „enkele tientallen” xtc-verslaafden bij de verslavingszorg, stelt hij. „Als je het vergelijkt met alcohol en andere drugs, deel ik niet de visie dat xtc per definitie levensgevaarlijk is. Het beeld dat bijvoorbeeld xtc-gebruikers massaal werkloos thuiszitten, strookt niet met de werkelijkheid, al betreur ik natuurlijk de drie doden.”
Het is van belang om elke drugs op zich te beoordelen, benadrukt hij. „Ik maak me bijvoorbeeld zorgen over ghb-gebruik, net als xtc een harddrugs. Ghb wordt in sommige plattelandsgemeenschappen gebruikt. Ghb werkt ontwrichtend. Mensen moeten het hele etmaal door het middel innemen, om ontwenningsklachten tegen te gaan.” Het plan om xtc op feesten te laten testen, juicht hij toe. Een xtc-verbod acht hij niet haalbaar. „In de samenleving gebruiken mensen nu eenmaal drugs. Die ban je niet uit.”