Drie verdachten zaak-Joos vrij
Drie mannen die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de gewelddadige dood van Anja Joos zijn maandag door de rechtbank in Amsterdam op vrije voeten gesteld. Van twee verdachten, onder wie een minderjarige, is de voorlopige hechtenis wel verlengd.
Vijf verdachten moesten voorkomen. De politie pakte in verband met de zaak in totaal negen verdachten op. Eerder had de raadkamer van de rechtbank al besloten vier andere verdachten vrij te laten.
Volgens de rechtbank valt voor de drie onvoldoende te bepalen wat het individuele aandeel is van hun betrokkenheid bij de doodslag en de openlijke geweldpleging. Bij de andere twee had de rechtbank wel voldoende redenen om ze langer vast te houden.
Een van hen is de hoofdverdachte, de 19-jarige Mohamed G. Officier van justitie H. Hoekstra verklaarde tijdens de zitting dat er zeven getuigenverklaringen zijn van mensen die G. zagen schoppen en slaan. „Hij gebruikte Joos als een soort voetbal”, aldus Hoekstra. G. heeft een bekentenis afgelegd.
De drie vrijgelaten verdachten hebben allen een strafblad, zo bleek tijdens de zitting. De 19-jarige Said el J. is in november veroordeeld voor poging tot doodslag na een uit de hand gelopen vechtpartij met zijn broer. Daarbij stak hij een mes onder diens hart. Zij advocaat is in beroep gegaan tegen de veroordeling. Deze zaak loopt nog.
De 18-jarige Khalid L. kreeg een veroordeling aan zijn broek wegens diefstal met geweld. De 19-jarige Mohamed O. had een straatroof op zijn geweten.
De 43-jarige Anja Joos kwam op 6 oktober vorig jaar om het leven bij een filiaal van supermarktketen Dirk van den Broek in de Amsterdamse Pijp. Winkelpersoneel meende haar te betrappen op het stelen van een blikje bier, maar Joos bleek achteraf niets te hebben gestolen. De situatie liep zo uit de hand dat het personeel en anderen haar doodschopten op het Gerard Douplein vlak bij de supermarkt.
Gisteren werd bij de rechtbank de zaak tegen vier meerderjarige verdachten en één minderjarige verdachte behandeld in een pro-formazitting. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt op 11 en 12 maart plaats.
Het openbaar ministerie in Amsterdam hield er rekening mee dat drie mannen op vrije voeten zouden komen. „We hebben gepoogd alle jongens tot de inhoudelijke behandeling vast te houden”, aldus een woordvoerder. Het OM hamerde op de „groepsdynamiek” bij de geweldpleging. „Dit soort jongens trekt heel veel met elkaar op in een groep”, aldus Hoekstra. „Ze beseffen niet hoe ernstig de situatie kan zijn. Als je ze hoort, is geen van hen op het Gerard Douplein geweest.”