Commissie: Integratie is niet mislukt
Het integratiebeleid dat de overheid tot nu toe heeft gevoerd, is niet mislukt. En: de grondwettelijke vrijheid van onderwijs hoeft niet te worden beperkt om zwarte leerlingen beter over de scholen te kunnen spreiden.
Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ”Bruggen bouwen” dat de commissie-Blok aan het eind van de ochtend heeft gepresenteerd. De commissie heeft onderzoek gedaan naar het integratiebeleid over de afgelopen dertig jaar. De fractieleiders van CDA en VVD, Verhagen en Van Aartsen, hebben de laatste weken publiekelijk laten weten dat volgens hen het integratiebeleid wel is mislukt.
Afgelopen zaterdag circuleerden nieuwsberichten dat ook de commissie het integratiebeleid als „mislukt” zou bestempelen en de vrijheid van onderwijs ter discussie zou stellen. Uit het rapport blijkt echter het tegendeel.
Hoewel de commissie wel kritiek heeft op het gevoerde beleid, vindt ze dat „de integratie van veel allochtonen geheel of gedeeltelijk geslaagd is en dat dit een prestatie van formaat is.” De commissie tekent aan dat het kabinet en de Tweede Kamer de noodzaak van inburgering hebben onderschat. Urgent vindt ze met name de inburgering van jonge, laagopgeleide Antillianen.
De commissie-Blok vindt het niet nodig de grondwettelijke onderwijsvrijheid aan te tasten. Wel wil zij met kracht tegengaan dat scholen hun „signatuur” oneigenlijk aanwenden om allochtone leerlingen, vaak met achterstanden, te weren, aldus commissievoorzitter Blok vanmorgen tegen deze krant.
Blok verwees naar recente berichten in de media over een school in Utrecht die haar rooms-katholieke signatuur zou hebben opgepoetst om allochtone leerlingen te kunnen weigeren. De commissie-Blok heeft „meer van dit soort signalen” gekregen.
De commissie vindt niet dat hoofddoeken in openbare ruimtes zoals scholen verboden moeten worden. In Frankrijk is wel een dergelijk verbod ophanden. „Het dragen van een hoofddoek of andere religieuze uitingen in de kleding is een eigen keuze en verantwoordelijkheid”, aldus commissievoorzitter (en VVD-kamerlid) Blok in een toelichting op het rapport. Alleen als de kleding iemands functioneren belemmert, vindt de commissie beperking van „dit basisprincipe” acceptabel.
Om de verkleuring van wijken in de steden tegen te gaan, doet de commissie de aanbeveling dat de randgemeenten en de regio moeten bijdragen aan het huisvesten van mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld op de Vinex-locaties. Ook moeten zwarte wijken beter worden onderhouden en dienen overlast en criminaliteit beter te worden bestreden. Verder pleit de commissie voor de bouw van duurdere huizen in grote steden om te voorkomen dat de middenklasse naar elders uitwijkt.
Commissielid Varela (LPF) neemt op één onderdeel een minderheidsstandpunt is. Hij vindt dat „een restrictief immigratiebeleid op het gebied van gezinsvorming” noodzakelijk is.