Wilders: demon of verlosser?
AMSTERDAM (ANP). Is Geert Wilders een demon, een verlosser, een slachtoffer, een strateeg of een leuke oom? Het Persmuseum in Amsterdam wijdt vanaf vrijdag een tentoonstelling aan de 51-jarige PVV-leider. De expositie laat aan de hand van politieke spotprenten, foto’s, filmpjes, krantenartikelen, columns en tweets zien hoe Wilders sinds zijn afscheiding van de VVD 10 jaar geleden ‘een mediafenomeen’ is.
Volgens het museum kan geen enkele andere politicus de media zo goed bespelen. „De pers rent achter hem aan, of Wilders vindt iets uit waardoor de pers wel achter hem aan móet rennen”, zegt museumdirecteur Niels Beugeling. Met de tentoonstelling wil hij laten zien hoe de journalistiek functioneert rond de spraakmakende politicus, zonder een standpunt in te nemen. „Het is geen Wilders-bashing-expo en ook geen Wilders-ophemel-tentoonstelling.”
Het museum toont de verschillende hokjes waarin de media de politicus plaatsen. Zoals die van slachtoffer, waarbij „zijn harde en soms kwetsende opmerkingen over andersdenkenden en de islam hun tol eisen” en Wilders dag en nacht bewaakt moet worden. Te zien is hoe cartoonisten en columnisten van leer trekken tegen de PVV-leider. De Duitse krant Die tageszeitung beeldde Wilders in 2010 af met Hitler-snorretje en een onflatteuze foto van Wilders die een pen in zijn neus steekt, is al vele malen gepubliceerd.
Anderen zien Wilders als een verlosser. „Voor veel mensen is hij een held”, constateert het museum. Een foto toont een man met ‘Wilders Akbar’ achterop zijn shirt, arabisch voor ‘Wilders is de Grootste’. Lokale media portretteren hem bijvoorbeeld als een suikeroom die stroopwafels bakt, kinderen knuffelt of waarmee mensen een selfie maken.
Er hangt een rechtbanktekening uit 2011, toen Wilders verdacht werd van haatzaaien en discriminatie. Ernaast kan eventueel nog een nieuwe tekening komen te hangen, voor de mogelijke vervolging voor zijn uitspraken over Marokkanen. De politicus zal in ieder geval niet present zijn op de opening vrijdag. Beugeling: „We hebben hem uitgenodigd, maar er kwam geen reactie. Maar hij mag altijd langskomen, ook als we gesloten zijn.”