411 miljoen euro voor bestrijding tuberculose
DEN HAAG (ANP). Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds gaat de komende jaren een groot programma opzetten om de ziekte te bestrijden. De Amerikaanse overheidsorganisatie United States Agency for International Development (USAID) stelt daarvoor 525 miljoen dollar (ruim 411 miljoen euro) beschikbaar voor de komende vijf jaar. Dat heeft het KNCV Tuberculosefonds donderdag laten weten. Het wordt het grootste tbc-bestrijdingsprogramma ter wereld.
De komende jaren wordt fors ingezet op onder meer de aanpak van multiresistente tuberculose en de bestrijding van de gecombineerde infectie hiv/aids en tuberculose. Ook het betrekken van lokale gemeenschappen maakt een belangrijk onderdeel uit van de aanpak, die zich concentreert op ongeveer 25 landen in Afrika, Azië en Oost-Europa.
„Het programma omvat een breed pakket aan activiteiten van voorlichting, tot inrichting van laboratoria en het trainen van gezondheidswerkers”, legt algemeen directeur Kitty van Weezenbeek uit. De organisatie is erg trots op de gewonnen Amerikaanse aanbesteding.
KNCV Tuberculosefonds (KNCV) werkt samen met acht andere organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie. Tbc is een ernstige, besmettelijke ziekte, de tweede meest dodelijke besmettelijke ziekte in de wereld. Wereldwijd krijgen 8,6 miljoen mensen per jaar tbc en vorig jaar stierven er 1,3 miljoen aan de ziekte.
De ziekte is te behandelen, zeker als het in een vroeg stadium ontdekt wordt, maar het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voordat er een vaccin ontwikkeld is.