Felle kritiek op waterschap Krimpenerwaard om vernielen waterplanten
KRIMPEN A/D IJSSEL. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) heeft woensdag toegegeven dat een aantal dingen „niet helemaal goed” is gegaan tijdens dijkwerkzaamheden in Krimpen aan den IJssel.
Het waterschap laat sinds mei dit jaar zes stukken Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel ingrijpend verstevigen.
Vrijdag liet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het werk op het deeltraject bij Krimpen aan den IJssel stilleggen vanwege „aangerichte natuurschade.”
Het hoogheemraadschap meldt hier niets van op zijn websites. De natuurhistorische vereniging KNNV Gouda en omstreken stelt echter dat het waterschap begin oktober de wettelijk beschermde zoetwatergetijdeplant spindotter en zeldzame zomerklokjes „op grote schaal heeft vernield” in het Stormpoldervloedbos. Door de komst van een halve kilometer nieuwe dijk moet een deel van het Stormpoldervloedbos worden afgegraven. Dat was nodig omdat Rijkswaterstaat een veilige doorvaart voor het scheepvaartverkeer eiste.
Woordvoerder Vroegindeweij van het waterschap gaf woensdag toe dat een onderaannemer fouten heeft gemaakt bij de afgesproken verplaatsing van de spindotters en de zeldzame zomerklokjes. Volgens hem is deze te snel gestart met het rooien van de bomen, maar zijn de spindotterbloemen evenals de zomerklokjes, weggehaald.
Vandaag zou de laatste inspectieronde plaatsvinden, voordat het waterschap weer groen licht zou krijgen voor hervatting van de werkzaamheden.