‘Zuurstofmasker’ MH17 leidt tot ophef Twitter
RIJSWIJK (ANP). Op sociale media wordt druk gesproken over de opmerking van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, woensdagavond in tv-programma Pauw, dat een van de slachtoffers van de ramp met de MH17 teruggevonden is met een zuurstofmasker. Twitteraars vragen zich af hoe de opmerking overkomt op nabestaanden. Ook stellen mensen de vraag wat dit feit zegt over de aanname dat het vliegtuig is geraakt door een raket die vanaf de grond werd afgeschoten en waarom het mondkapje niet eerder bekend is gemaakt.
Uit een tweet van een van de nabestaanden blijkt dat zij niet op de hoogte waren van het feit dat Timmermans noemt. „Nee, wij (nabestaanden van drie omgekomen familieleden) hebben niet eerder iets gehoord over een zuurstofmasker”, luidt een tweet. „(Ex)minister @franstimmermans heeft blijkbaar wel iets uit te leggen aan de nabestaanden MH17 voordat hij naar Brussel vertrekt”, aldus een twitteraar. Een van de nabestaanden relativeert even later de opmerkingen. „Timmermans heeft wat ons betreft niets uit te leggen. Het was in the heat of the moment.” Zij is ook niet boos: „Nee grote waardering voor rol Timmermans #MH17, hooguit schrik.”
Timmermans wilde donderdagochtend voorafgaande aan een debat in de Tweede Kamer niet ingaan op de ophef die over zijn opmerking is ontstaan.
De minister had al in zijn veelgeroemde toespraak in de VN-Veiligheidsraad geschetst wat er door de slachtoffers heen kon zijn gegaan tijdens hun laatste momenten. Maar Jeroen Pauw zei woensdag dat de raketinslag zo snel ging, dat de inzittenden van het toestel waarschijnlijk niks hebben gemerkt. „Strikt genomen roept u een beeld dat waarschijnlijk niet heeft plaatsgevonden”, aldus Pauw. Maar Timmermans was het daar niet helemaal mee eens. „O, durft u dat zo te zeggen? U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op zijn mond? Die heeft dus de tijd gehad om dit te doen?”
Verscheidene mensen vroegen zich op Twitter af of Timmermans „de informatie met de Onderzoeksraad heeft gedeeld”. Sommigen vragen zich af waarom slechts een slachtoffer een kapje om had. „Zou het een medisch hulpmiddel kunnen zijn?”.
De Onderzoeksraad wil niet tussentijds ingaan op de stand van het onderzoek en de informatie die het onderzoeksteam ter beschikking heeft.