„Pleegzorg kost energie én geeft voldoening”
KOUDEKERKE. Pleegkinderen nemen bagage mee en dat kost tijd en energie. „Maar als je ziet dat ze weer van dingen kunnen genieten, geeft dat veel voldoening”, zegt pleegmoeder Anneke de Keijzer.
Pleegzoon Niels (17) is blij dat hij welkom was in het Koudekerkse gezin. „Ze investeren in me, geven me verantwoordelijkheid en ik kan met al m’n vragen bij ze terecht. Dat is heel fijn.”
Een pamflet achter het raam meldt dat de woning van het Zeeuwse pleeggezin De Keijzer morgenmiddag openstaat voor mensen die meer willen weten over pleegzorg. Ze doen mee aan de landelijke openhuisactie ”Ontdek de pleegouder in je buurt”. „Het is een laagdrempelige manier om mensen te laten kennismaken met pleegzorg”, vertelt Anneke de Keijzer (32). „Er zijn veel pleeggezinnen nodig en we hopen een positieve indruk te kunnen geven aan bezoekers.”
Anneke en haar man Timon zijn zes jaar een pleeggezin. „Voor ons huwelijk waren we actief in een kinderclub voor buitenkerkelijke kinderen. We zagen de nood van kinderen uit probleemgezinnen en kregen hart voor hen”, zegt Anneke. „Na ons trouwen volgden we de cursus voor aspirant-pleegouders om te ontdekken of pleegzorg iets voor ons zou zijn. Het beviel goed.”
Anneke en Timon kiezen ervoor om zelf geen kinderen te krijgen. „Dat was een moeilijke afweging. Maar we geloven dat God pleegzorg op onze weg plaatste. Dat wil niet zeggen dat je er geen eigen kinderen naast kunt krijgen, maar wij denken dat dit onze weg is”, legt ze uit. Niels ervaart dat als positief. „Toen ik hier kwam, had ik veel rust nodig om aan mezelf te werken. Die rust was hier.”
Grenzen stellen
Momenteel hebben ze twee pleegzoons. „Het gaat gelukkig goed”, zegt Anneke. „Pleegkinderen hebben vaak bagage. Ze komen in een andere leefomgeving en met soms andere waarden en normen. Het is belangrijk om als ouders samen één front te vormen, grenzen te stellen en hulp te vragen als het nodig is. We leerden om aandacht en liefde te geven aan kinderen die soms negatief gedrag vertonen.”
Af en toe doen zich moeilijke situaties voor. „Kinderen accepteren grenzen niet altijd. We hadden een pleegzoon die soms met etenstijd niet kwam opdagen of besloot niet naar school te gaan. Je kunt niet verwachten dat een kind zich opeens aanpast in een nieuwe situatie. Hierin moet je hulp bieden. Als gezin heb je een bepaald levensritme, maar soms moet je buiten die kaders denken en het beste zoeken voor het kind.”
Anneke vindt het mooi om te zien als de kinderen weer stabiliteit in hun leven krijgen. „Het geeft voldoening als ze weer lachen, positief naar de toekomst kijken en dingen leren. Onze jongste pleegzoon vindt het moeilijk om te delen en moet leren om samen te spelen. Als hij dan een paar uur buiten speelt zonder ruzie te maken, ben je trots.”
Doordat het echtpaar De Keijzer pleeggezin is voor SGJ, komen er meestal christelijke kinderen. „Zij begrijpen dat je op zondag naar de kerk gaat, bidt en uit de Bijbel leest. Dat is positief”, vertelt Anneke. „Zelf vinden we het fijn dat we christelijke begeleiding krijgen. Soms zit je als ouder of kind met vragen op geloofsgebied. Onze vorige pleegzoon wilde niet veel weten van het geloof en deed soms dingen die wij niet konden voorkomen. Zijn biologische moeder vond dat erg en had bepaalde verwachtingen van ons. Het was heel waardevol dat een christelijke pleegzorgbegeleider vanuit zijn identiteit daarin mee kon denken.”
Kerkelijke verschillen
SGJ houdt bij het zoeken van een pleeggezin rekening met de kerkelijke achtergrond, maar dat lukt niet altijd. De jongens die nu in huize De Keijzer wonen, komen oorspronkelijk uit de Gereformeerde Gemeenten, terwijl Anneke en Timon lid zijn van een evangelische gemeente. „Die verschillen kunnen lastig zijn. Ook hierin is het belangrijk om als pleegouders buiten je kaders te denken. We bezochten regelmatig de kerk waar de jongens oorspronkelijk vandaan komen. Zo kom je de ouders tegemoet. Voor hen is het moeilijk dat hun kinderen in een andere kerk terechtkomen. Ook voor kinderen is dit een groot verschil. Je moet hen daarin begeleiden en de verschillen uitleggen.”
Anneke hoop dat veel gezinnen zullen onderzoeken of pleegzorg iets voor hen is. „Juist als christelijk gezin kun je een goede invloed op kinderen hebben. Ze kunnen de gezelligheid van het samen zijn ervaren, merken hoe het is om aan tafel te eten en zien hoe het is als ouders niet continu ruziemaken. Het allermooiste is als ze in een gezin kunnen ontdekken welke rol het geloof kan spelen in hun leven.”