Zeeuwse wegen door slik en regen verraderlijk glad
MIDDELBURG. Jaarlijks raken tientallen Zeeuwen tijdens de oogstperiode gewond doordat ze uitglijden over slik op de weg. Zeker als het regent kan het verraderlijk glad worden. In de provincie gaat morgen een campagne van start om weggebruikers te wijzen op de gevaren.
Met de campagne ”Slik op de weg, gas los” roept het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) automobilisten en fietsers op om alert te zijn op gevaarlijke situaties. Wie een waarschuwingsbord of slik op de weg ziet, moet ter plaatse langzaam en voorzichtig rijden. Akkerbouwers en loonwerkers worden opgeroepen het slik zo veel mogelijk op te ruimen.
Landbouworganisatie ZLTO, Cumela Nederland (brancheorganisatie voor onder meer agrarische loonwerkbedrijven), wegbeheerders, politie, justitie en het ROVZ hebben met elkaar afgesproken dat wie de oogst binnenhaalt verplicht is om andere weggebruikers met behulp van borden te waarschuwen voor het gevaar van gladheid door modder. Ook moeten boeren en agrarische loonwerkers hun best doen om verontreiniging van de weg te voorkomen door slik van de machines en tractors te verwijderen voordat die de weg opgaan. De vervuiler is altijd aansprakelijk voor schade of letsel veroorzaakt door modder.
De Zeeuwse gedeputeerde Van Beveren (Landbouw) heeft dit jaar ook in België een oproep gedaan om alert te zijn op het gevaar van slik op de weg. In een brief heeft hij de Boerenbond Oost-Vlaanderen gevraagd zijn leden er op te wijzen dat die geen slik mogen achterlaten in Zeeuws-Vlaanderen.
Een aantal Belgische boeren bewerkt land in Zeeuws-Vlaanderen, verduidelijkt beleidsmedewerker verkeersveiligheid van het ROVZ Christine Dingemanse. Deze Belgen ruimen in de oogsttijd het slik niet altijd op omdat ze de Zeeuwse spelregels niet kennen of zich er niet aan houden, heeft het ROVZ vastgesteld. De Boerenbond Oost-Vlaanderen heeft Van Beveren toegezegd informatiemateriaal onder haar leden te verspreiden over de Zeeuwse regels, aldus Dingemanse.
Volgens haar houdt van de Zeeuwse boeren 5 tot 10 procent zich nog niet aan die regels. Deze vervuilers zorgen voor veel onveiligheid en overlast, vindt het ROVZ. Dit jaar worden die overtreders extra in de gaten gehouden. Dingemanse: „Helaas is er altijd een groep die voor welke campagne of beïnvloeding dan ook ongevoelig blijkt te zijn.”
Om automobilisten te waarschuwen voor slik zijn er duurzame, felgele waarschuwingsborden gemaakt die bestand zijn tegen herfstige weersomstandigheden en die goed reflecteren, waardoor ze in het donker net zo goed te zien zijn als verkeersborden.
Alle scholen voor voortgezet onderwijs in Zeeland hebben posters ontvangen met informatie voor fietsende jongeren, over de gevaren van slik en hoe je die kunt ontlopen. Dingemanse: „Om de Zeeuwen op een ludieke manier op de campagne te wijzen is net als vorig jaar een actie gestart waarbij automobilisten tegen inlevering van een bon uit een huis-aan-huiskrant hun vuile auto bij zeventien Zeeuwse wasstraten met korting kunnen laten reinigen.”
Wie onderweg slik aantreft dat niet is gemarkeerd met een waarschuwingsbord wordt gevraagd dit te door te geven aan de politie. Die geeft de melding door aan de wegbeheerder, zodat die iets aan de gevaarlijke situatie kan doen.