Ronselaars voor de rechter
RIJSWIJK (ANP). Maandag dienen in Den Haag twee pro formazittingen tegen mannen die mensen zouden hebben geronseld voor de strijd in Syrië. De 18-jarige Hagenaar Oussama C. wordt verdacht van het ronselen van zeker vijf jonge moslims. De 20-jarige Zoetermeerder Maher H. wordt ervan verdacht dat hij naar Syrië is geweest en bij terugkomst eveneens geprobeerd heeft om mensen te ronselen voor de gewapende strijd in het Midden-Oosten.
Zij kunnen daar, mochten zij uiteindelijk veroordeeld worden, een maximumstraf van 5 jaar en 4 maanden voor krijgen. Normaal staat op ronselen een maximumstraf van 4 jaar, maar aangezien het hier ronselen voor een terroristisch misdrijf betreft, is het wat hoger. De zitting van maandag dient echter om te bepalen of het voorarrest wordt verlengd.
Volgens het wetboek van strafrecht is ronselen het „zonder toestemming van de Koning iemand werven voor vreemde krijgsdienst of gewapende strijd”. Dat betekent volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet dat iemand daadwerkelijk gehoor hoeft te geven aan de oproep en in het geval van C. en H. naar Syrië moet zijn gereisd. „Het ronselen is het strafbare feit, daarvoor maakt het niet uit of iemand erop ingaat.”
Dat ronselen kan op verschillende manieren plaatsvinden. „Iemand kan een algemene oproep plaatsen om deel te nemen aan de strijd, bijvoorbeeld op internet. Of het kan in een onderling gesprek tot uiting komen.” Eén van de verdachten die maandag voor de rechter moet verschijnen, verspreidde bijvoorbeeld ook flyers, en gaf lezingen. Ook daarmee kan worden opgeroepen tot het meedoen aan een strijd en dus geldt dat als ronselen.