Onderhandelaar kan niets met eisen IS
RIJSWIJK (ANP). Het is onduidelijk hoeveel gijzelaars terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in handen heeft en wie ze zijn. Maar de eisen die IS stelt, maken het voor een onderhandelaar vrijwel onmogelijk om te praten. „Ze eisen de terugtrekking van een leger. Daar ga je als onderhandelaar niet over”, legt Hans Slaman uit. Hij is directeur van International Security, dat bedrijven helpt met onderhandelingen bij gijzelingen.
Van twee Nederlanders is bekend dat zij in handen zijn van moslim-extremisten. In Mali werd Sjaak Rijke in 2011 ontvoerd door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQMI). Abu Sayyaf nam in 2012 Ewold Horn uit het Groningse Termunten gevangen. Die groep dreigde deze week nog twee Duitsers te vermoorden, als Duitsland niet stopt met het steunen van de Amerikaanse campagne tegen IS.
„Zo’n eis vraagt om een politiek besluit en is niet realistisch. Dat moet je als onderhandelaar aangeven als je zaken doet, maar je kan er verder niet zo veel mee”, legt hij uit. Volgens hem is het dan ook een veeg teken dat Britse eenheden hebben geprobeerd de inmiddels door IS geëxecuteerde gijzelaar David Haines hebben geprobeerd te bevrijden. „Als je nog vertrouwen hebt in de onderhandeling, al gaat het slechts met hele kleine stapjes, dan waag je geen risicovolle bevrijdingspoging.”
Inmiddels zijn er meer terreurgroepen die dreigen met onthoofding of executie van gijzelaars, naast IS en Abu Sayyaf. Afgelopen woensdag nog werd bekend dat de groep Jund al-Khilafa hun dreigement ook had uitgevoerd. De Algerijnse terreurgroep onthoofde een Franse toerist, omdat Frankrijk weigerde te stoppen met bombardementen op IS in Irak.
„Voor de manier waarop je met zulke groepen onderhandelt, maakt zo’n dreigement weinig uit. Al is de eerste vraag of deze groep wel is wie ze claimt te zijn. Heb je te maken hebt met copycats die zich bedienen met de manier waarop IS handelt? En je moet bekijken of deze groep eerder mensen heeft omgebracht. Maar je moet het serieus nemen”, legt Slaman uit.
Niemand weet precies hoeveel gijzelaars IS in handen heeft, of hoeveel mensen er gegijzeld worden door moslim-extremisten. Net zo min is te zeggen hoe vaak zo’n ontvoering voorkomt. „Dat wordt niet centraal geregistreerd. En bovendien zijn organisaties en bedrijven terughoudend om te melden dat iemand van hun gegijzeld is, omdat dat niet in het belang van de zaak is.”