Binnenland

Losse tegels, een fiets in de hal en een volgepakte wc

DEN HAAG. Bij een onderzoek naar de staat van schoolgebouwen laat de Algemene Reken­kamer voor het eerst ook leraren, leerlingen en hun ouders aan het woord. Op www.checkjeschoolgebouw.nl kunnen ze laten weten hoe tevreden ze zijn met hun school. De website ging maandag online.

John Hermse
24 September 2014 14:45Gewijzigd op 15 November 2020 13:07
ERMELO. Er is nog weinig mis met geüploade foto’s op de site checkjeschoolgebouw.nl. Op deze school uit Ermelo speelt dit kind naar hartelust. beeld ANP
ERMELO. Er is nog weinig mis met geüploade foto’s op de site checkjeschoolgebouw.nl. Op deze school uit Ermelo speelt dit kind naar hartelust. beeld ANP

Echt grote gebreken komen er nog niet aan het licht op de eerste foto’s die zijn geüpload naar checkjeschoolgebouw.nl. Een paar schoolpleinen met losse tegels, een fiets in de hal en een volgestouwde wc, dat is het wel. Vanmorgen stonden er 180 foto’s op de site.

Gebruikers van scholen kunnen nu zelf oordelen over het klimaat in de klaslokalen, of er genoeg computers en digiborden zijn en of er voldoende gelegenheid is om in je eentje of in groepjes te werken.

Checkjeschoolgebouw.nl maakt deel uit van een onderzoek dat de Algemene Rekenkamer eerder dit jaar al is begonnen naar de toestand van de ongeveer 10.000 schoolgebouwen in ons land.

De Rekenkamer onderzoekt al 200 jaar of met het geld dat de overheid uitgeeft ook het beoogde doel wordt bereikt.

Om te weten te komen of geld voor schoolgebouwen goed besteed wordt, duikt de Rekenkamer de gemeenten in om te kijken of daar belemmeringen zijn voor het opknappen van schoolgebouwen.

Dan zijn er natuurlijk nog de nodige gegevens over de leeftijd en de capaciteit van de gebouwen die de Rekenkamer op een rijtje kan zetten, evenals het geld dat in de gebouwen wordt gestoken.

Maar de toezichthouders hebben zich voorgenomen om vaker de mening van de ”man in de straat” te vragen. Met checkjeschoolgebouw.nl voegt de Rekenkamer de daad bij het woord.

Met het invullen van vragen over hun school, helpen de gebruikers de onderzoekers een handje en kunnen ze een mini-iPad winnen. Al over bijna 1100 scholen in basis- en voortgezet onderwijs waren er vanmorgen vragen beantwoord.

Onderzoek naar de kwaliteit van scholen valt altijd goed binnen het onderwijsveld, al zijn daar de klachten over schoolgebouwen wel bekend.

Uit onderzoek dat het ministerie van Onderwijs vorig jaar liet uitvoeren, bleek destijds ook dat 70 procent van de schoolleiders vindt dat hun schoolgebouw moet worden aangepast. Dan gaat het vooral om betere klimaatinstallaties, deuren, ramen en isolatie.

„Op te veel plekken is het niet goed genoeg, voldoet het niet aan de eisen van deze tijd”, zegt een woordvoerster van de VO-raad, de sectororganisatie van het voortgezet onderwijs. „Er is te weinig geld om te investeren en dat is te merken.”

In andere zaken

De VO-raad pleit er al langer voor om geld dat de gemeenten krijgen voor nieuwe scholen door te schuiven naar middelbare scholen zelf. Die gaan al wel over het onderhoud, maar zien met lede ogen aan dat gemeenten geld voor nieuwbouw in andere zaken steken.

Bij de Algemene Onderwijsbond (AOb) leeft dezelfde klacht. Dat de Rekenkamer de staat van de scholen nog eens in kaart brengt, is een goede zaak, zegt een woordvoerder. „We weten dat er nog heel wat moet gebeuren, maar dit onderzoek kan zeker geen kwaad.”

Tot eind oktober hebben gebruikers van scholen de tijd om de vragen over hun school op checkjeschoolgebouw.nl te beantwoorden. De Rekenkamer wil het onderzoek naar de kwaliteit van onderwijshuisvesting voor de zomer van volgend jaar naar de Tweede Kamer en minister Bussemaker (Onderwijs) sturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer