Van Houten publiceert deel tien ”Van Taal tot Klank”
De organist en onderzoeker Kees van Houten publiceert begin december het tiende deel in zijn Bach-studies ”Van Taal tot Klank”.
Onderwerp van deze jubileumuitgave is het Weihnachts-Oratorium BWV 248 dat bestaat uit
zes cantates voor de kersttijd (1734/35). Centraal hierin staat het geboorteverhaal van Jezus op basis van de evangelisten Lucas en Mattheüs.
In het eerste deel van het boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van het oratorium. In het tweede deel worden de cantates in hun onderlinge samenhang geanalyseerd. Van Houten bekijkt elk onderdeel vanuit de elementen retorica, theologie en (getal)symboliek. Het boek bestaat uit ruim driehonderd pagina’s en is voorzien van prenten en muziekvoorbeelden.
Meer informatie: www.keesvanhouten.nl
Zie ook:
Passionen van Bach vergeleken – recensie ‘Van Taal tot Klank’ deel 8 (Reformatorisch Dagblad, 10-04-2013)
Mengelmoes van muziekpsychologie: Kees van Houten ontdoet Johann Sebastian Bach van religieus aureool – recensie (Reformatorisch Dagblad, 14-06-2006)
Bekende noten herbergen geestelijke rijkdom: Van Houtens studie over symboliek in Bach-koralen resulteert in bezonken vertolkingen – recensie (Reformatorisch Dagblad, 06-02-1998)
Bach op een goudmijn vol kleuren - Kees van Houten: “Het gaat mij om kwaliteit die stoelt op langdurig onderzoek” – interview n.a.v. jubileum (Reformatorisch Dagblad, 17-10-1997)
Het Orgelbüchlein van Van Houten : “Van taal tot klank”: de meerwaarde van de zoveelste Bach-produktie – recensie (Reformatorisch Dagblad, 05-02-1993)